Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 28 april 2020

Livet vid vägs ände – missa inte ”Fjällbondens avsked”

Det är inte en lägenhet i Åre det handlar om, utan de sista statliga fjällägenheter i Norrland där människor lever av självhushållning. Fotografen Lars-Olof Hallberg har dokumenterat livet på gårdarna, i sista stund – innan de avvecklas. Missa inte boken ”Fjällbondens avsked”.

Fjällkorna betar fritt på omgivande myrar, skog och lågfjäll. Gräset är blött av dagg. Ett litet fjälljordbruks byggnader som ligger på en hylla strax under fjället Gemesvardo och syns på flera kilometers avstånd. Även om sommaren är kort här så växer gräset nästan så det hörs. Korna behöver inte lida brist på mat, de vadar i frodig grönska.

Köp nyutgåvan om den unika skildringen om fjällbönderna

Om man som Marianne Carlsson, Gösta Åström och Göstas bror Sven Åström, bor på gården Blomhöjden, i Frostvikens socken i Jämtland har man långt till civilisationen. För att komma hit måste man köra 6 mil på grusväg efter att ha lämnat den asfalterade vägen. Det är 12 mil till närmaste samhälle och 24 mil till närmaste stad, Östersund.

25 fria år 1820

Gösta är femte generationen fjällbonde på Blomhöjden. Han vet det mesta om hur det var förr i tiden och lever och brukar jorden och skogen med samma principer. Det var hans mammas morfars far Aron som 1820 kom hit som nybyggare uppmuntrad av staten som gav 25 fria år till nyetablering av jordbruk i fjällmarkerna.

– Så ärvt gården har jag inte gjort, jag är bara arrendator, säger Gösta till Lars-Olof Hallberg i boken. Som du vet är Blomhöjden en fjällägenhet.

Från Härjedalen till Lappland

1967 lyckades Gösta köra en personbil till gården, en rysk Moskowitch. Den blev inte långlivad eftersom den användes i jordbruket istället för häst.

I boken Fjällbondens avsked får vi följa livet på 10 gårdar, de allra sista fjällägenheterna från Härjedalen i Söder till Lappland i norr.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Träspill och äkta naturhampa blir sommaren vackraste stol

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen