Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 1 september 2017

Ljusstaken som hyllar Hälsingland – Bengt vill ge barnbarnet en framtid i hembyn

Vad gör man om man älskar sin byggd men det är ont om jobb? Man plockar fram all innovationskraft man har och startar ett företag med sin morfar – såklart! Köp deras vackra ljusstakar i Land Shopping.

 Morfar Bengt Lilja och barnbarnet Johan Lilja utvecklar verksamheten tillsammans.
Morfar Bengt Lilja och barnbarnet Johan Lilja utvecklar verksamheten tillsammans.

Johan Lilja gick fortfarande i gymnasiet när han började fundera över framtiden. En sak visste han säkert – han älskar de djupa skogarna, de pampiga hälsingegårdarna och livsstilen nära naturen – Hälsingland lämnar han inte!

– Det började med att mitt barnbarn Johan kom till mig med frågan; har du något tips om vad man kan skapa så jag kan bo kvar i Hudiksvall?

Hälsingen är stark och modig

FOTO: Mostphotos/Liljornaz

Inspirerad av dalahästen gick tankarna till Hälsinglands symbol hälsingebocken. Den dyker upp lite överallt i landskapets kulturarv; i sägner, i ortsnamn och som utsmyckningar på hus. Bocken symboliserar hälsingens styrka och mod. Bengt och Johan version av bocken blev inte bara en stämningsfull ljusstake i form av bocken utan flera och alla döpta efter kända kvinnor med koppling till Hälsingland – Prinsessan Madeleine som är hertiginna av Hälsingland, Lill-Babs, Agneta Sjödin från TV4 och Pamela Andersson, chefredaktör för ToppHälsa.

Hovet blev glada

 Hälsingestaken är vacker året runt men uppskattad till jul.
Hälsingestaken är vacker året runt men uppskattad till jul.

Alla har fått sin ljusstake överräckt som gåva i något officiellt sammanhang.

– Ja man kan ju behöva lite draghjälp i försäljningen, skrockar Bengt. Vi har frågat samtliga om deras samtycke innan själva namngivningen. Vi skrev till Prinsessan Madeleines hovdam och fick till svar att det bara tyckte det var roligt.

Nu, sex år efter starten har de båda entreprenörerna sin verkstad en mil utanför Hudiksvall i riktning mot Hornslandet, där de tillverkar inte enbart ljusstakar utan även omtyckta servetthållare, vindflöjlar, marschallhållare (som har fått namnet Peter Stormare). Johan har hunnit fylla 22 år.

– Jag hoppas att det här är någonting som Johan ska kunna leva på i framtiden, säger Bengt.

Köp Bengt och Johans vackra ljusstakar

Shoppa mer? Redaktionens favoriter hittar du här Land Shopping!

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen