Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 3 april 2019

Lugnare mage med Ayurveda – upptäck tusenårig indisk livsfilosofi

Vill du leva gott med en skön matsmältning som är i harmoni? Så här kan du på ett enkelt sätt ta ett steg mot en lugnare mage med hjälp av den gamla indiska livsfilosofin ayurveda och Sara Fryklunds örtblandningar.

Det är få som har en välfungerande matsmältning idag. 70 procent av svenska befolkningen har problem med magen, säger Sara Fryklund som är ayurvedaspecialist och driver en klinik i Ystad.

– Förstoppning, lös avföring, svullen mage, smärta i buken, sura uppstötningar, illamående och annat är sånt som många går och lider av men som få pratar om. De är alla tecken på att matsmältningen inte klarar av att smälta allt du äter, säger hon.

Läs även: Svullen och öm – hjälp din mage med ayurvediska örter

Magåkommor och hudproblem

Sara är en av få personer i Sverige som har en längre utbildning i Ayurveda och hon är örtmedicinskt tränad. Hon har specialiserat sig på magåkommor och hudproblem och intresset för örter och dess egenskaper har hon haft ända sedan hon var barn. Nu kommer kunder till henne för att undersöka möjligheten att få hjälp med magen och hon märker ett ökande intresse för den indiska livsfilosofin som står för en helhetssyn på kropp, själ och sinne. Ayurveda strävar efter att skapa balans i människan.

Vilken magtyp är du? Välj bland tre olika örtblandningar

Men hur lyssnar man på kroppen när hela vår värld brusar?

Skapa lugn kring måltiden

– Det är svårt att leva idag, säger hon allvarligt. Vi är alla alldeles för stressade och fyllda med krav på att äta rätt men jag brukar säga att det är viktigare hur du äter än att du äter helt rätt saker.

Har du problem med magen så börja med att ge magen bättre förutsättningar att smälta maten och ta hand om näringen som du behöver.

– Se till att göra maten lättsmält. Tillagad mat är lättare att smälta än en sallad. Ät långsamt och tugga din mat noga. Drick gärna varmt vatten till maten, istället för kallt.

Svårsmält mat ger knip

Det går lätta att testa hur det känns i magen när man gör motsatsen. Knapra snabbt i dig en morot eller ett grönt kylskåpskallt äpple och känn hur det känns i magen.

– Svårsmält och kallt, eller hur? Du får nästan lite knip, säger Sara och nickar.

– Jag brukar dofta på frukten. Lukar det inget så är det dött och svårt för magen att ta hand om, då äter jag den inte.

Örterna som ger extra stöd – Läs mer och köp Sattwa Herbs här

För att få en skön matsmältning och bättre livskvalitet måste du själv göra en hel del jobb. Lär känna din matsmältning och lär dig vilken mat du mår bra av. Minska stressen i livet. Sätt tydliga men kärleksfulla gränser för dig själv. Motionera och släpp gamla känslor som ligger och skaver, drick lite varmt vatten. Som stöd har du sedan Saras örtblandningar som hon har ägnat åtskilliga år åt att optimera.

– Med örterna får du hjälp att smälta maten, menar hon.

Vilken av blandningarna som stöttar din matsmältning bäst beror på din magtyp, om den är oftast hård och aldrig lös, åt det lösare hållet eller stagnerad.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Viktiga vitaminer när du fyllt 50

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen