Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 18 maj 2018

Med stolthet & hjärta: Växbo Lin för Hälsinglands tradition vidare

Visste du att det bara behövs en stjälk för att tillverka ett slitstarkt tyg som håller i generationer? Man bara hamrar, kammar och tvinnar ihop tråden i varmt vatten – visst är det fantastiskt! Köp Växbo Lins hellinneprodukter i Land Shopping.

De som är uppväxta i Hälsingland har linet i blodet. Det har Jacob Bruce som tillsammans med sin fru Hanna driver Växbo linnefabrik. Här tillverkas fantastiska hellinneprodukter med mycket kärlek och känsla. Dukar, löpare, badlakan och hållbara städtrasor som bara blir vackrare och bättre mer åren.

– Tänk att en så liten fabrik i skogen kan producera så fantastiska produkter, säger Hanna Bruce som sommarjobbade i fabriken som 16 åring och redan då älskade allt som hade med fabriken att göra – bygden, hantverket och historiken kring linet i Hälsingland.

Vackra dukar från Växbo – köp dem här

växbo dukar

Byggde Hälsinglands välstånd

Linet har varit en livsnödvändighet i Norden i mer än tusen år. Misslyckades man med linet blev det inga skjortor, inga sängkläder, inga underkjolar. I Hälsingland var bönderna extra duktiga på att få fram det långa linfibrer som krävdes till det exklusivaste linnet, damast, sånt som var fint nog att bli duk på kungens bord och linet bidrog starkt till Hälsinglands välstånd under 1800-talet.

Men under 1960-talet blåste nya vindar – intresset för det syntetiska fibret ökade på bekostnad av naturfibret lin. Men nu får allt fler upp ögonen för linet och inser att linneprodukter inte bara är otroligt vackra är utan även ett bra val för miljön.

Åldras vackert

– Vi är övertygade om att vi behöver konsumera färre men bättre ting. Vårt bidrag är bruksföremål i 100 procent lin, säger Hanna.

Lin åldras med stil. Det blir långsamt lite ljusare, lite gråare och det blir bara skönare och vackrare med tiden, precis som livet.

Det finns ett gammal ordspråk som säger: ”Bomull blir till mull, lin blir till gull”.

Satsa på bruksprodukter i lin – köp dem här

växbo lin

Hitta mer hantverk i Land shopping

Läs även: Livet på en pinnstol: Lantligt, hemtrevligt med doft av bullbak

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen