Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 6 mars

Svensk snålspolande toalett – förbrukar mindre än 1 liter

Tjäna pengar, spara vatten. Köp toaletten som kombinerar klassisk design med super-snålspolande egenskaper. Välj att installera den till vanliga kommunala avloppet, för att spara vatten, eller anslut den till en separat tank och använda urinen till växtnäring.

Bekvämligheten och hygienen är lika god – precis som vid vilken annan porslinstoalett som helst, men om du vill bli vattensmart, då ska du ta en titt på de supersnålspolande toaletterna från Wostman Ecology. De är extra intressant för dig som bor på öar och i känsliga områden där det blivit vanligare med sinande brunnar och bevattningsförbud.

Spola 80% mindre vatten med svenska porslinstoaletten EcoFlush

Att stå i en balja och duscha och sedan använda vattnet i baljan för att spola toaletten med, är ett kreativt sätt att spara vatten. Ett annat är att investera i den snålspolande toaletten EcoFlush som är utrustad med en kopp som delar urinen till den främre delen av toaletten och kräver därmed minimalt med vatten för en spolning – under 1 liter i snitt, jämfört med en vanlig toalett som drar 3-6 liter per spolning. Det innebär också att du som har enskilt avlopp sänker dina kostnader för tank-tömningar med upp till 90% på bara ett år, eftersom du tack vare EcoFlush behöver tömma mer sällan.

Lika fräscht, lika bekvämt

Och ja! Det blir absolut rent och lika fräscht som du är vand vid, även med den här lilla mängden vatten. Den enda skillnaden är att urinen fångas upp av den lilla koppen i den främre delen av toaletten och den är anpassade och väl avvägda för att passa alla, du träffar inte fel om du sitter ned. Den som vill kan leda ut det till det vanliga avloppet eller samla det i en separat tank, nedgrävd i marken och låta de värdefulla näringsämnena göda de egna odlingarna.

Vår vanligaste användning av urin är att betrakta det som en förorening och blanda det med fekalier och avloppsvatten. Men urin är sterilt när det lämnar kroppen och är ett utmärkt växtnäringsämne om det späds 10-15 gånger.

 EcoFlush är ett praktiskt och hygieniskt system för återvinning av toalettavfallets närsalter till jordbruket.
EcoFlush är ett praktiskt och hygieniskt system för återvinning av toalettavfallets närsalter till jordbruket. FOTO: TommL

Separera urinen och gödsla

Det var urinens goda egenskaper som inspirerade Mats Wolgast, Professor vid Uppsala Universitet, Grundare av Wostman Ecology AB, till att utveckla ekotoaletter.

– Jag har sedan länge drömt om möjligheterna att skapa ett praktiskt och hygieniskt system för återvinning av toalettavfallets närsalter till jordbruket. För visst räcker de egenproducerade närsalterna för odling av de cirka 250 kg spannmål varje person behöver för att få både kalorier och de viktiga proteinerna, säger han.

I dag ingår det svenska toalettföretaget och deras produkter i flera intressanta miljöprojekt runt om i världen, till exempel i Indien och Sydafrika som har stora problem med vattenbrist.

 Urinsorterande eller vattensparande, välj om du vill ansluta toaletten till en tank eller till det vanliga kommunala avloppsystemet.
Urinsorterande eller vattensparande, välj om du vill ansluta toaletten till en tank eller till det vanliga kommunala avloppsystemet.

Bra att veta om EcoFlush

Spara 80 procent vatten

Kan spola under 1 liter i snitt

Passar både kommunalt avlopp och enskilt

Spara pengar på färre tanktömningar

Godkänd även av kustkommunerna som har enlitersregel

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Galltvålsmagi! Bästa fläckborttagaren du kan ha hemma

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen