Skogen: Den röda tråden – möt 19 familjeskogsägare i ny bok
Har du tänkt på att skogen du strövar i är planterad, röjd och gallrad av en mänsklig hand? Visste du att hälften av den svenska skogen ägs av privatpersoner? Familjeskogsägare är ofta helt anonyma för oss skogsnjutare. Det vill redaktionen på Land Lantbruk och Land Skogsbruk ändra på med ny boken Skogen - Den gröna tråden.
I fyra generationer har Gunilla Wredenbergs skogsfastighet i Värmskog i Värmland ägts av kvinnor. Fastigheten är på 40 hektar varav 26 hektar är produktiv skogsmark. För henne är det viktigt att bruket av skogen sker på ett så hållbart sätt som möjligt. Hon vill minska på gran, öka på lövet och gärna försöka öka på mångfalden med många olika trädslag med syfte att ha en så rik mångfald i skogen som möjligt.
Gunilla är en av de 19 privata skogsägare som vi får möta genom välskrivna reportage i nya boken Skogen – Den gröna tråden, en reportagebok om det svenska familjeskogsbruket.
Anonyma skogsägare i rampljuset i ny bok
Boken är skriven av de ämneskunniga reportrarna på facktidskriften Land Lantbruk och Land Skogsbruks redaktion med syfte att ge oss som besöker skogen en chans att lära känna de anonyma familjeskogsägarna som äger hälften av den svenska skogen och som vårdar och arbetar i samma skog, den vi älskar att njuta av.
Dessutom saknas familjeskogsägarna i samhällsdebatten om skogen, menar Susanna Lundell, tillförordnad chefredaktör för Land Lantbruk och Land Skogsbruk.
– Redaktionen träffar och pratar med skogsägare över hela landet. Det är allt från unga människor som köpt sin första egna skog till pensionären som kanske bott på skogsgården i hela sitt liv och ägt skogen i flera generationer. Det är den bredden som vi vill visa och ge kunskap om i boken, säger Susanna Lundell.
”Det är en glädje att göra det här för vår familj och framtiden”
Cathrine Jansson har varit skogsägare på gården Hammar sedan 2007. Efter en fastighetsklyvning 2020 äger hon nu 100 hektar skog, varav 75 hektar produktiv skogsmark, vid sjön Solgen utanför Eksjö. Hon är ensam ägare till fastigheten men hennes man Kenth är i allra högsta grad involverad i verksamheten.
– Det var en speciell känsla när jag såg den första virkestraven som det stod C Jansson på och det är roligt att ha en egen skogsbruksplan, säger Cathrine Jansson.
Skogsstrategi: Trakthyggesbruk. Grön skogsbruks plan, dubbelcertifierad FSC/PEFC via Södra. Vill driva ett hållbart skogsbruk och utveckla mångbrukandet i skogen med träförädling och naturturism.
”Det här är den enda världsarvsgården med ett aktivt jord- och skogsbruk”
Stephanie Cassel Kristofers och Pär Kristofers äger och brukar 270 hektar talldominerad skog i Järvsö i Hälsingland. Kristofersgården har anor sedan 1500-talet och festhuset på gården är tillsammans med sex andra Hälsingegårdar uppsatt på Unescos världsarvslista.
Världsarvet påverkar inte skötseln av skogen.
– Vi sköter skogen konventionellt och anlitar Mellanskog i det mesta, även om jag brukar försöka röja och plantera, säger Pär Kristofers som åtminstone är den fjortonde generationen på gården
Skogsstrategi: Att förvalta skog är ett långsiktigt projekt där man måste beakta både ekonomiskt utbyte och hållbarhet för framtida generationer. Bedriver konventionellt trakthyggesbruk.
”Jag är stolt över att vara en del av det svenska skogsbruket”
Svarte Swartling är självverksam skogsägare i byn Norrfors väster om Umeå i Västerbotten. Hans skogsfastighet är på totalt 715 hektar varav 620 hektar produktiv skogsmark och skogen står för knappt hälften av hans årsinkomst.
– I grunden tycker jag att jag har en skyldighet att producera virke, men jag har också en skyldighet att inte göra det överallt på fastigheten. Jag vill också ta hänsyn till naturen och den biologiska mångfalden, säger Svarte Swartling.
Skogsstrategi: Vill att fastigheten ska producera virke och samtidigt ta hänsyn till naturen och den biologiska mångfalden.
”Jag vill att mitt bruk av skogen ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt”
I fyra generationer har Gunilla Wredenbergs skogsfastighet i Värmskog i Värmland ägts av kvinnor. Fastigheten är på 40 hektar varav 26 hektar är produktiv skogsmark. Gunilla Wredenberg tillbringar ungefär halva året i Värmskog, den andra halva i Uppsala.
– Jag har många släktingar här, är engagerad i bygdegårdsföreningen och eftersom jag har flera bostadsfastigheter och ekonomibyggnader är det viktigt att vara här och se till dem ofta.
Skogsstrategi: Att ha en så rik mångfald i skogen så att den ska kunna stå emot skadedjursaså att den ska kunna stå emot skadedjursangrepp, bränder och sjukdomar. Att bedriva ett så hållbart skogsbruk som möjligt – vill minska på gran, öka på lövet och gärna försöka öka på mångfalden med många olika trädslag.
Köp boken nu: 249 kr
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.