Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 2 oktober 2018

Mycket att lära av livet förr! Boken som ger oss alla en tankeställare

Sture Caremalm med familj drev sin gård enligt gamla metoder och såg sig själv som förvaltare av en gudagåva. Peter Gerdehag följde familjen i 36 år med sin kamera. Det blev ett unikt dokument med många tankeställare.

Ett samtal med Peter Gerdehag blir snart en vindlande resa genom natur, kulturlandskap och möten med människor. Han är riksbekant för hyllade fotoböcker och dokumentärfilmer som Kokvinnorna, prisad på flera internationella filmfestivaler och visad för en miljonpublik.

Fascinerades av folket i bygden

Peter Gerdehag kom till Oskarshamnstrakten för 40 år sedan och blev fascinerad av det unikt bevarade odlingslandskapet med småbrukare som stillsamt skötte sina sysslor som man gjort i generationer.

Det var ibland svårt att komma människorna inpå livet, men han hade nytta av sitt oändliga tålamod och kunde till slut fånga historien om familjen Caremalm på gården i byn Krokshult.

Läs även: Syskonpar med unik koras blir film

Krävdes övertalning

Sture Caremalm, hans fru Britta och Stures bror Karl-Uno, som aldrig bildade familj och var anställd på gården, tyckte inte att de var så märkvärdiga. Varför skulle de förevigas? I boken Landet som inte längre är kan vi läsa hur Peter finkänsligt övertalar familjen att ställa upp i en dokumentärfilm.

Särskilt Karl-Uno har värjt sig mot Peters kamera genom åren. Genombrottet kom när Karl-Uno med rullatorn hämtar mjölk med lilla Ida som har mjölkkannan i handen. Då lossnade det.

– Efter 28 år kom vi till denna punkt i vår relation, säger Peter.

– Det kan vara tuffare att komma människor in på livet än att utsätta sig för risker i vildmarken, säger Peter som har många äventyr som naturfotograf att jämföra med.

Han lärde sig mycket av småbrukaren Styrbjörn Ejneby på Hycklinge gård som kände bygden väl, och blev en slags guide in i människornas vardag. Peter gjorde en bok om Styrbjörn som använde Peters bilder i sin opinionsbildning för att rädda det gamla kulturlandskapet.

Läs även: Gården där tiden stått stilla: Älskar du Mandelmanns är det här boken för dig

Vackra bilder på hagar och stenrösen

I boken om Caremalms får vi följa deras arbete i det underbara landskapet med sina färgator, hagar, stenrösen och gärdsgårdar. Jobbet är slitsamt, men bilderna är så vackra att man som läsare får en klump i halsen.

Berätta om ett särskilt starkt minne!

– Karl-Uno cyklar iväg för att hämta korna. Jag står och väntar och där kommer de. Det skramlar lite, solen smeker mina ögon, vägen slingrar sig fram vid gärdsgården och det är en sådan oerhörd glädje att få uppleva och förmedla detta, svarar Peter.

”På gården står tiden stilla. Det är mjölkkornas klocka som bestämmer takten i livet”, skriver han i boken.

Sture använde oxar och senare häst i arbetet på gården. Med undantag för en moped ogillade han motorer. Hästen och de gamla jordbruksredskapen passade honom och landskapet bättre. Tack vare det har landskapets sköna linjer överlevt genom generationerna och bevarat sin biologiska mångfald.

– Sture var lika okänslig när han tvingade in i en växel i mopeden som känslig när han höll i tömmarna bakom hästen, berättar Peter.

Karl-Uno fick köra med traktor när det behövdes och det hände att man kunde se både en traktor och ett hästekipage på samma åker.

Läs även: Trons vill rädda kulturlandskapet: Här sår han slåtteräng

Kulturlandskapet försvinner

Idag är Sture, Britta och Karl-Uno borta. Vad hände med gården?

– Sture och Brittas son Bengt har kvar den, men jobbar heltid som målare. Självklart kan gården då inte drivas som förr och korna är borta.

Kan det gamla odlingslandskapet överleva på sikt?

– Sedan början av 1950-talet har 320 000 gårdar försvunnit i Sverige. Vi ser en extrem omvandling av landskapet och det blir aldrig mer som förr. Samtidigt är kulturlandskapet en del av vår svenska folksjäl. Det gör ont när det försvinner, många känner nog en slags fantomsmärta.

– Hade Kalmar slott rasat ihop hade man sett det som en katastrof, men urgamla odlingslandskap där den oersättliga biologiska mångfalden frodas får dö utan åtgärder.

Med profiler som Styrbjörn Ejneby, död 2002, och familjen Caremalm försvinner också färgstarka profiler på landsbygden.

Läs även: Hitta guldkornen i din hembygd

Förnöjsamma människor har byggt vårt samhälle

– Ja, det är sorgligt. Det handlar ofta om djupt begåvade och hårt arbetande men förnöjsamma människor, som byggt vårt samhälle. Tro inte att de var fattiga och i behov av hjälp. Till Caremalms gård hör 270 hektar skog och Sture hade kunnat spendera pengar och resa. Men jag hörde honom bara nämna Göta kanal som ett tänkbart utflyktsmål. Han var djupt religiös och såg föräldragården som en gudagåva att förvalta tills han själv kom till paradiset. Ingen kan äga jorden.

Vad blir ditt nästa projekt?

– Jag håller på med en ny bok som ska spegla hela mitt liv i det gamla landskapet. Det blir den bästa bok som någonsin har gjorts i ämnet för ingen har ett sådant material, min ultimata gåva till svenska folket.

Landet som inte längre är – köp boken i Land Shopping

 Peter Gerdehag, 65 är Fotograf, författare, dokumentärfilmare, föreläsare.
Peter Gerdehag, 65 är Fotograf, författare, dokumentärfilmare, föreläsare.

Peter Gerdehags fotobok Landet som inte längre är (Votum) kom ut 2016 och skildrar livet på gården Kroxhult 1:4 där familjen Caremalm driver jordbruk som man gjort i generationer. Peter Gerdehag gjorde tidigare en dokumentärfilm med samma namn som visades i SVT 2012. Boken kan du köpa i Land Shopping.

Vad kan vi lära av livet förr?

”Caremalms jobbade hårt i ur och skur, men jag såg aldrig någon stress. De hade sin givna plats på jorden och använde alla sina fem sinnen i ett landskap med biologisk mångfald. Där trivs människan bäst. I vår tids elektroniska mångfald är vi mer begränsade”, menar Peter Gerdehag.

Krokshult i unika Bråbygden

Byn Krokshult ligger i Kristdala socken, 38 kilometer nordväst om Oskarshamn i Småland. Byn har 18 åretruntboende. Bråbygden, där byn ligger, är med sina 5400 hektar Skandinaviens största, äldsta odlingslandskap. Byn omnämns redan på 1300-talet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen