Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 18 april 2019

Nordens olivträd! Odla en lysande häck av havtorn

En egen havtornshäck – vilken lycka! Silvergråa blad och starkt lysande orange bär som står vackra ända fram till jul. Buskarna växer sig snabbt stora och ger riklig skörd. Plocka, frys in och gör vitaminrika smoothies.

Bären otroligt c-vitaminrika och har länge varit en delikatess i andra länder men nästan helt okända i Sverige – fram till de senaste årens hälsotrend. Då fick de lite svårplockade bären sitt verkliga genombrott och sedan dess har dess hälsoeffekter hyllats och havtornsbuskar har blivit väldigt populära i svenska trädgårdar.

Garanterad skörd! Köp havtornspaketet ”Trädgårdens vitaminförråd”

>

Det fina är att buskarna är väldigt lättodlade och trivs i full sol väldränerad och kalkrik mineraljord. Den pallar de magraste jordarna och trivs till och med i ren sand.

Nordens olivträd

Havtorn är till exempel perfekt att ha längs kusten och tillräckligt tålig för att klara hårda salta vindar och kan därför planteras som vindskydd. Efter några år får den ett knotigt utseende. Den skjuter vanligen många rotskott och bildar ett buskage, men tar man bort rotskotten och låter en planta växa upp till ett litet träd påminner det med sina bleka blad om ett vackert olivträd i miniatyr.

Fågelvänlig buske

Kul att veta för dig som strävar efter att ha en fågelvänlig trädgård, är också att buskarna lockar även till sig fåglar som söker skydd bland de snåriga grenarna, bären uppskattas av koltrast, talgoxe och bofink.

För att du ska få de åtråvärda bären behöver du ha både han och honplantor och plantera dem i närheten av varandra. En hanplanta på fem honplantor är en lämplig fördelning. I Land Shoppings Havtornspaket blir du garanterad en hanplanta vid leverans.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Lugnare mage med Ayurveda – upptäck tusenårig indisk livsfilosofi

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen