Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 18 april 2019

Odla en lysande häck av havtorn

En egen havtornshäck – vilken lycka! Silvergråa blad och starkt lysande orange bär som står vackra ända fram till jul. Buskarna växer sig snabbt stora och ger riklig skörd. Plocka, frys in och gör vitaminrika smoothies.

Bären, som är otroligt c-vitaminrika, har länge varit en delikatess i andra länder men nästan helt okända i Sverige – fram till de senaste årens hälsotrend. Då fick de lite svårplockade bären sitt verkliga genombrott och sedan dess har hälsoeffekterna hyllats och havtornsbuskar har blivit väldigt populära i svenska trädgårdar.

Köp havtornsplantor och plantera din egen häck – hane och hona

Det fina är att buskarna är väldigt lättodlade och trivs i full sol, i väldränerad och kalkrik mineraljord. Plantan pallar de magraste jordarna och trivs till och med i ren sand.

Tålig växt

Havtorn är till exempel perfekt att ha längs kusten och tillräckligt tålig för att klara hårda salta vindar och kan därför planteras som vindskydd. Efter några år får den ett knotigt utseende. Den skjuter vanligen många rotskott och bildar ett buskage, men tar man bort rotskotten och låter planta växa upp till ett litet träd påminner den med sina bleka blad om ett vackert olivträd i miniatyr.

Havtorn – en fågelvänlig buske

Kul att veta för dig som strävar efter att ha en fågelvänlig trädgård, är också att buskarna lockar till sig fåglar som söker skydd bland de snåriga grenarna. Bären uppskattas av koltrast, talgoxe och bofink.

För att du ska få de åtråvärda bären behöver du ha både han- och honplantor och plantera dem i närheten av varandra. En hanplanta på fem honplantor är en lämplig fördelning.

Se alla växter i Landshopping

Läs även: Lugnare mage med Ayurveda – upptäck tusenårig indisk livsfilosofi

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen