Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 22 oktober 2018

Nu är bästa tiden! 3 tips när du ska leta bärnsten

Det är som en spännande skattjakt – en perfekt att göra med barnen som har skarp blick! Det är ingen enkel sak att hitta bärnsten. Störst fyndchans finns i Skåne.

1. Vilken årstid?

Störst chans att hitta bärnsten har du på hösten och vintern eller tidig vår. Höstormarna bär med sig Nordens guld eftersom de kan flyta på vågorna. Bege dig till stranden efter en rejäl storm.

Smycka dig med bärnsten – svenska smycken

bärnsten

2. Var bästa platsen?

Falsterbonäset i Skåne anses vara bästa platsen i Sverige för att hitta bärnsten. Längs hela Skånes sydvästra kust finns chansen. Titta i tången och leta på de ställen där du ser musslor finns och kanske även persikokärnor. Havet sorterar och bärnstens sköljs upp med sådant som har samma densitet som stenen. Andra vanliga fyndområden är vikar, långgrunda stränder eller flodmynningar.

3. Glas eller bärnsten?

Bärnsten är kådrester från subtropiska träd som växte kring Östersjöområdet och var enorma, för 30-50 miljoner år sedan. Det är inte alltid så lätt att veta om det man hittat är äkta vara? Ett trick är att bita i fyndet. Känns det som plast så är det rätt. Man kan också blanda två matskedar salt i ett glas vatten. Flyter det så är det bärnsten.

Hitta fler produkter från producerade av svensk skog i Land Shopping

Läs även: Höstgrilla! Perfekt glöd på 5 minuter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen