Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 7 December 2017

Ny hantverkare i Land Shopping: Victoria är fäbodkulla ända in i hjärtat

Fäbodkullorna gjorde inget avtryck i historieböckerna. Det vill den här moderna kullan Victoria Johansson Törnqvist ändra på – genom sitt författarskap och ullarbete. Köp Victorias böcker och vackra ullhantverk i Land Shopping.

Efter första sommaren som fäbodkulla var hon helt slut och tänkte ”aldrig mer”.

– Fäbodlivet innebär otroligt mycket arbete, när den första sommaren var över sov jag tre dygn. Men jag kunde ändå inte hålla mig borta.

Victoria längtade tillbaka till det jord- och kulturnära livet med djuren som tillsammans med miljöperspektivet fick pusselbitarna att falla på plats. Fäbodlivet passade henne lika väl som den vackra folkdräkten som hon gärna bär vid högtidliga tillfällen.

– Det är inte så ensamt som i gamla tider. En stor del av arbetet handlar om att ta hand om turister, berättar hon.

Professionell fäbodkulla

 Foto: Staffan Björklund
Foto: Staffan Björklund

Victoria J Törnqvist arbetar idag som biblioteksassistent men kan utan att skämmas kalla sig professionell fäbodkulla. Hon har ägnat många år åt att förvalta och lära ut värdefull kunskap om vårt kulturarv till en ny generation. Hon har skrivit tre barnböcker om fjällkon Tjärna på Prästbodarnas fäbod, arbetat med ystning och mesekokning på Skansens fäbod samt anordnat olika prova-på-aktiviteter. Numera sker alla aktiviteter hemma i den lilla byn Finnbo där hon slagit sig ner tillsammans med maken Lars Törnqvist Johansson. 

Passion för ullen

Skrivandet är grunden i hennes verksamhet men intresset för ullen har slagit till och blivit en passion.

– Jag undrar varför det tog så lång tid för mig att upptäcka hur fantastiska får är. De är sådana individer. Syster Yster kommer och lägger huvudet på axeln på mig när jag ska fylla på vatten, Tuva stångas lite och Lillan håller vakt. Och ullen har också fantastiska egenskaper, man kan göra så otroligt mycket med den.

Lär dig mer om fäbodlivet: Köp Victorias böcker och hantverk här

Fäbodkulla

Läs även: Skapa äkta gammaldags ton med handtryckt julgransmatta

Hitta mer lokalt hantverk och kända varumärken i Land Shopping.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen