Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 26 mars

Odla rabarber i kruka – här är en mild och god sort

Du som inte har någon trädgård eller vill slippa gräva. Odla din rabarber i kruka. Det går utmärkt och är löjligt enkelt. Så gör du och här är en mild och god sort som ger söt saft.

 Tidig vår eller sen höst är bra tid för plantering av rabarber.
Tidig vår eller sen höst är bra tid för plantering av rabarber.

Rabarber Red Champagne brukar också kallas vinrabarber. Den är en lättodlad och en utvald sort från Landshopping.se som ger hög skörd med mild smak och passar perfekt till saft.

Rabarber är tacksamt att odla. Den återkommer varje år och ger tidigt skörd och den tillhör verkligen klassikerna i den svenska trädgården. En missuppfattning om rabarber är att den bara kan skördas fram till midsommar och att den sedan blir träig i smaken. Det stämmer inte. Rabarber kan skördas under hela säsongen.

Lätt att odla rabarber i kruka

All rabarber är förövrigt lätt att odla. Löjligt enkelt och perfekt till nybörjarodlaren.

Har du ingen egen trädgård eller ont om plats så går det utmärkt att odla rabarber i kruka. Tricket är att välja en stor kruka och komma ihåg att vattna (det finns billiga droppbevattningssytem att köpa). Krukade växter torkar lättare men de trivs utmärkt på såväl balkongen som altanen eller i ett hörn i trädgården. Bor plantan i en kruka har du möjlighet att baxa runt den precis som du vill.

 Rabarber Red Champagne brukar också kallas vinrabarber. Den passar perfekt till saft.
Rabarber Red Champagne brukar också kallas vinrabarber. Den passar perfekt till saft. FOTO: KariHoglund

Köp vår utvalda rabarberplanta! Perfekt sort till saft

På vintern ställer du krukan skyddat. Se till att isolera mot kylan som kommer underifrån.

Rabarber vill ha sol, och väldränerad näringsrik och lucker jord. Och rabarber behöver ett rejält jorddjup, cirka 50 centimeter. Ska den odlas i kruka – välj en riktigt stor rackare.

Gör hål i kruka eller baljan du valt till din nya rabarberplanta, fyll på med mullrikjord och vattna väl.

Läs också: Odla i kruka – så gör du

Plantera rabarber tidig vår

Tidig vår eller sen höst är bra tid för plantering av rabarber. Skörden får du vänta med till år två. Gödsla varje år och skörda din rabarber två till fyra gånger per säsong. Skär inte av rabarbern utan ta ett grepp långt ned på stjälken, vrid och dra upp. Lämna några blad så plantan har chans att växa till sig.

 De allra tidigaste, drivna stjälkarna av rabarber är en riktig delikatess.
De allra tidigaste, drivna stjälkarna av rabarber är en riktig delikatess. FOTO: Geralda

Skydda kruka mot hetta och uttorkning

Om krukorna står i ett soligt kan en svart kruka vara ett problem, den drar till sig värmen och blir väldigt het. Klura ut ett sätt att skugga den till exempel genom att slå in den i säckväv. Det blir både snyggt och dekorativt.

Bra att veta är också att rabarber mår bäst om den föryngras genom delning. Gör det när din planta blivit cirka fem år. Dela och föröka och passa på att få ännu rikligare rabarberskörd.

Köp vår utvalda rabarbersort

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen