Oskar och Maribel Lindberg om att Leva lokalt
Det finns många vinster att hämta för den som vill ta steget och leva mer lokalt. Den kan till och med vara vägen till ett mer hållbart, hälsosamt och mer fritt liv utanför ekorrhjulet hävdar paret Oskar och Maribel Lindberg, som har skrivit böckerna Ut ur Ekorrhjulet och Lev lokalt.
Mindre stress. Mindre måsten. Mindre jobb och mer tid att finnas till för barnen, umgänge och utföra sådant som är självvalt.
Så ser livet ut idag för Oskar och Maribel Lindberg, i Leksand.
Tillskillnad för några år sedan när de levde mitt i karriärssnurren i ett stort hus med tre småbarn och med allt vad det innebär.
Toppa sedan den bilden med att de är ekonomiskt fria.
De behöver inte jobba för att försörja sig. Om de inte själva vill.
Ekonomiskt fria efter 6 år
Det tog sex år av hårda prioriteringar, sedan hade makarna lyckats spara ihop tillräckligt med pengar för att kunna kliva av livets berömda ekorrhjul.
De var 40 år och ekonomiskt fria.
– Vi behöver inte dra in en löneinkomst för att överleva, säger Oskar.
Hur lyckas man med det?
– Vi lever gott på lite. Vi fokuserar på det som finns nära och som ger livskvalitet. I Leksand finns allt vi behöver. Vi kan cykla och gå till allt och istället för att längta bort så njuter vi av det som finns nära, säger de kort och gott och tittar belåtet på varandra.
Och det är just detta som deras senaste bok Lev lokalt: Vägen till ett hållbart, hälsosamt och fritt liv, handlar om.
Köp Oskar och Maribels bok från Lands egen webbshop
Oskar och Maribels version av ekonomisk frihet handlar inte om att bli rik och leva i lyx, utan snarare om att vara nöjd med mindre och i gengäld slippa vara låst till fasta arbetstider och ett beroende av en arbetsgivare.
– Det handlar mycket om vilka livsval man tar och man behöver var lite filosofisk, konstaterar Oskar. Vi har testat oss fram och till exempel kommit fram till att vi inte vill lägga pengar på att bo större och lyxigare än vi behöver.
Vad han menar och konkreta tips hur man kan gå till väga finns såklart samlat i boken Lev lokalt.
Mer färg och glädje i livet
Maribel och Oskar började med att fundera igenom hur deras liv skulle se ut och vad de skulle lägga sin tid på om de inte behövde jobba för pengar.
– Det tycker vi att alla ska göra. Vi delade in vår tid i grå tid och färgglad tid, där den färgglada tiden stod för de vi tyckte om att göra och den grå stod för allt det trista. Väldigt snabbt såg vi att vardagen dominerades av grå tid. Så ville vi inte fortsätta. Vi såg också överflödet vi levde i och att det inte bidrog till att göra oss lyckliga.
De beslöt sig helt enkelt för att designa om livet för att spara sig en väg ut ur ekorrhjulet. Vägen mot målet gick via en flytt till Leksand för att få möjlighet till att börja leva mer lokalt – för att dra ned på kostnaderna.
Sparandet blev ganska snabbt en integrerad del i vardagslivet. Ju mer de fokuserade på valen och ju mer de skalade av, desto mer förnöjsamhet kände paret.
– När man har gått om tid då förvandlas gräsklippningen från grå tid till färgglad tid. I dag lever vi med familjen i centrum och arbetet får anpassa sig till det. Förut var det familjen som fick anpassa sig till våra arbeten, säger Maribel.
Lättare och lättare att spara pengar
Dessutom gör de en gärning för klimatet, men det var till en början en bonuseffekt, inte ett syfte i sig.
– I dag känns det omöjligt att gå tillbaka till konsumtionstakten som vi har lämnat. Vi längtar inte tillbaka.
Ju mindre man konsumerar, desto mindre vill man ha, menar de.
Det enda paret ångrar är att de inte började tidigare. Det enkla livet i Leksand är en rikedom i sig.
På vintern står skidåkningen i centrum. Närmaste backe ligger bara en mil bort. Naturen finns nära med en sjö att bada i på sommaren. Genom att engagera sig lokalt så knyter de många värdefulla kontakter och bidrar till att skapa just de värden som de önskar sig av det lokala livet där de bor.
Tänkvärda ord från Oskar och Maribel
– För att genomföra förändringar måste vi, sätta oss själva i förarsätet på våra egna liv, börja göra det som går redan idag för att ta oss ett steg närmare våra verkliga mål.
– Begreppet ”turist i egen stad”, att se sin hemort nya ögon, är många av oss bekanta med. Lite grann på samma sätt tycker Oskar och Maribel Lindberg att fler tänka när det kommer till att ta steget att leva lokalt och bli mer nöjda med det som vi redan har.
Köp boken Lev lokalt
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.