Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 19 januari

Pinsamt och stickigt? Inte alls – dags att tänka om kring mamelucker

Oanständigt, onödigt, obekvämt och rent av hemska, så har det låtit historiskt om klädesplagget mamelucker. Dags att tänka om! Med mjuk, varm och smidig merinoull blir de ett genialiskt förstärkningsplagg.

 Även om du håller dig varm om kroppen är det många som ändå blir kalla om rumpa och lår. Ett par korta underställsbyxor är funktionellt och smidigt.
Även om du håller dig varm om kroppen är det många som ändå blir kalla om rumpa och lår. Ett par korta underställsbyxor är funktionellt och smidigt.

Mamelucker, och kvinnounderkläder över lag, har väckt många känslor historiskt. Oanständigt och obekvämt, sades det på 1800-talet. Hemska i syntet och ett måste under kjolen på 1960-talet. Du kanske till och med tillhör dem som bär på barndomsminnen av yllebyxan och får rysningar av blotta tanken.

Dags att tänka om.

Svensktillverkade mamelucker från Västerbotten

De moderna ullmameluckerna är varken pinsamma, stickiga, obekväma eller något annat hemskt.

De är enbart smarta och varma och dessutom mjuka och smidiga om de kommer från det lilla Västerbottensföretaget Giraf of Sweden.

Giraf of Sweden har utvecklat en tunn, smidig och elastisk värmebyxa med korta ben i 100 procent mulesingfri merinoulltrikå med syfte att du ska kunna hålla rumpa och lår varma under vinterhalvåret.

Kalla den mameluck eller ullbyxa, det är upp till dig, men byxan passar lika bra under fysisk aktivitet som under hundpromenaden eller bara till att värma dig som är frusen och är smart nog att välja att slippa frysa.

Köp de sköna, korta underställsbyxorna här

För dig som gillar aktivt liv

Giraf of Swedens mamelucker är sydda i Sverige, i ett noggrant utvalt material som inte kliar. De värmer när det är kallt och andas när du blir för varm. Dessutom har ull har en unik förmåga att värma även när det blir fuktigt. Bär dem under jeansen, skidbyxorna eller dina träningstights.

Tabu kring kvinnans underkläder

Mamelucker, fruntimmerskalsonger, dambenkläder, holkar, trosor och stringtrosor är några av de namn som finns på kvinnornas underbyxor som var väldigt ovanliga på 1700-talet och dök upp först under sista delen av 1800-talet. Det pratades sällan om kvinnors underkläder förr och de benämndes till och med som de ”onämnbara”.

 Handstickade mamelucker under handstickad klänning. Den lilla flickan benkläder är prydda med spets och ger fin helhet till klädseln.
Handstickade mamelucker under handstickad klänning. Den lilla flickan benkläder är prydda med spets och ger fin helhet till klädseln. FOTO: TT

Före underbyxans intåg var kvinnorna helt enkelt bara under kjolen. Det ansågs obekvämt och på den tiden uträttades behoven under kjolen ståendes, med benen isär. Därför designades de första underkläderna med öppen gren och kallades för benbeklädnader.

I många muséearkiv finns mamelucker, vävda i vit bomull med öppning över baken. Benlängden är precis nedanför knäet med band i midjan för att hålla dem uppe, ofta dekorerade med någon typ av virkad spets.

Källa: Norrbottens museum

Köp mameluckerna i artikeln

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen