Pinsamt och stickigt? Inte alls – dags att tänka om kring mamelucker
Oanständigt, onödigt, obekvämt och rent av hemska, så har det låtit historiskt om klädesplagget mamelucker. Dags att tänka om! Med mjuk, varm och smidig merinoull blir de ett genialiskt förstärkningsplagg.
Mamelucker, och kvinnounderkläder över lag, har väckt många känslor historiskt. Oanständigt och obekvämt, sades det på 1800-talet. Hemska i syntet och ett måste under kjolen på 1960-talet. Du kanske till och med tillhör dem som bär på barndomsminnen av yllebyxan och får rysningar av blotta tanken.
Dags att tänka om.
Svensktillverkade mamelucker från Västerbotten
De moderna ullmameluckerna är varken pinsamma, stickiga, obekväma eller något annat hemskt.
De är enbart smarta och varma och dessutom mjuka och smidiga om de kommer från det lilla Västerbottensföretaget Giraf of Sweden.
Giraf of Sweden har utvecklat en tunn, smidig och elastisk värmebyxa med korta ben i 100 procent mulesingfri merinoulltrikå med syfte att du ska kunna hålla rumpa och lår varma under vinterhalvåret.
Kalla den mameluck eller ullbyxa, det är upp till dig, men byxan passar lika bra under fysisk aktivitet som under hundpromenaden eller bara till att värma dig som är frusen och är smart nog att välja att slippa frysa.
Köp de sköna, korta underställsbyxorna här
För dig som gillar aktivt liv
Giraf of Swedens mamelucker är sydda i Sverige, i ett noggrant utvalt material som inte kliar. De värmer när det är kallt och andas när du blir för varm. Dessutom har ull har en unik förmåga att värma även när det blir fuktigt. Bär dem under jeansen, skidbyxorna eller dina träningstights.
Tabu kring kvinnans underkläder
Mamelucker, fruntimmerskalsonger, dambenkläder, holkar, trosor och stringtrosor är några av de namn som finns på kvinnornas underbyxor som var väldigt ovanliga på 1700-talet och dök upp först under sista delen av 1800-talet. Det pratades sällan om kvinnors underkläder förr och de benämndes till och med som de ”onämnbara”.
Före underbyxans intåg var kvinnorna helt enkelt bara under kjolen. Det ansågs obekvämt och på den tiden uträttades behoven under kjolen ståendes, med benen isär. Därför designades de första underkläderna med öppen gren och kallades för benbeklädnader.
I många muséearkiv finns mamelucker, vävda i vit bomull med öppning över baken. Benlängden är precis nedanför knäet med band i midjan för att hålla dem uppe, ofta dekorerade med någon typ av virkad spets.
Källa: Norrbottens museum
Köp mameluckerna i artikeln
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.