Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 20 september 2018

Plastbanta! Så gör du, så börjar du och det här ska ut först

För hälsans skull och för miljön. Skälet till att rensa ut giftig plast ur hemmet är inte svår att förstå men desto knepigare att få till stånd. Här får du hjälp med hur du kan börja och vad du ska prioritera att byta ut i ditt hem.

1. Börja i köket

Ska du göra något åt ditt hem för att rensa ut gifter är köket ett självklart val. Köket och barnens rum, men börja med köket. Det är när plasten kommer i kontakt med värme och fett som de släpper ifrån sig sina gifter och hela familjen äter maten som lagas i köket. Så fundera vad du har av plast som ofta värms upp när du lagar mat och byt ut det. Som säkra material räknas rostfritt stål, glas, porslin och trä. De går ofta utmärkt att hitta second hand och det är inte alls nödvändigt att köpa nytt, tvärtom – du gör miljön en tjänst om du istället hittar dina ersättare till köket på loppis.

Vissa saker kan få hänga med tills de är uttjänta, för miljöns skull, andra saker är värda att köpa nya direkt, för hälsans skull.

Kom i gång! Bra produkter som ersätter plasten

2. Vardagsredskap som värms ofta

Det första du ska byta ut är din teflonstekpanna. Teflon är en plast som vid uppvärmning på högre temperaturer kan avge giftiga partiklar och gaser som misstänks vara cancerogen och hormonstörande. Därför finns det ingen anledning att vänta tills stekpannan är uttjänt. Släng ut den direkt tillsammans med alla plastredskap du använder för att inte repa beläggningen och byt ut mot tex gjutjärn och redskap av trä eller bambu.

Durkslaget är också ett flitigt använt redskap i barnfamiljen – kokande pasta hälls ut i färgglada plastvarianter som släpper sina gifter vidare till middagen.

3. Fett frigör gifter

FOTO: Milkos

Salladsskålar, blandskålar, vispskålar. Hur många gånger i veckan tar du fram den där behändiga plastvispskålen och vispar till en kaksmet, lite grädde, en vinegrette. Tänk glas, porslin eller rostfritt. Detsamma gäller visparna.

4. Barnens flaskor och tallrikar

Det finns inte så mycket att orda om här. Byt, släng, rensa ut. När du ändå rensar ut nappflaskan av plast så passa på att titta på övriga familjens sportflaskor. Det finns smarta alternativ att få tag på.

5. Rena tänder utan gift

Tandborsten har du i munnen två gånger per dag men framförallt är det en engångsartikel av plast som du slänger i soporna. Det finns all anledning att testa ett nytt alternativ. Börja med barnens tandborstar.

Här hittar du hållbara produkter för köket

10 andra plastprylar att tacka nej till

Leksaker

Matlådor

Förvaringsburkar

Plastfolie

Skärbrädor

Plastpåsar

Vattenkokare

Våffeljärn/smörgåsgrill

Engångsartiklar

Kläder med plasttryck

Läs även: Omtalat: Tvål av kol rengör på djupet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen