Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 7 april

Pynta påskriset med svensk ull

Det känns fräscht, modernt, snällt mot djuren och resultatet blir så färgsprakande och påskfint som du önskar. Pynta påskriset med närproducerade svenska ullvippor.

Från början var idén med ris att det skulle användas för att påminna om Jesu lidande och man piskade varandra antingen på fettisdagen eller långfredagens morgon. Det kallades för risning och utvecklades sedan till en lek där barnen piskade sina föräldrar.

På 1700-talet kom idén om att riset skulle pyntas med färgglada band och 1930 startade traditionen att dekorera med färgglada fjädrar.

Köp handgjort ullpynt från EJD Hantverk

Sedan några år har allt fler fått upp ögonen för baksidan av fjäderproduktionen och idén om att färga svensk ull i påskfärger började sprida sig.

Ull är inte bara vackert och hållbart. Vill du spara det till nästa påsk är det bara att förvara det torrt och gärna mörkt så är det fint även nästa påsk. Vill du slänga riset går det som komposterbart eller som trädgårdsavfall. Bara att slänga på komposten.

Svensk ull sprider glädje till påsk

Du kan pynta ditt ris med vippor som du surrar fast med tunnståltråd i riset. Eller så kan du köpa eller tillverka tovade ullbollar och hänga dem i ditt ris.

Landshoppings påskull är tillverkad av EJD Hantverk i Långshuyttan, som sedan 2018 tagit tillvara på svensk fårull som annars skulle slängas. Det mesta av ullen kommer från Dalarna och är varsamt rensad, kardad, tvättad och tovad för hand av Evelina Magnusson. Allt med en önskan om att mer svensk ull ska få komma till glädje och användning, istället för att brännas upp som det mesta annars gör.

Källa: Svenska kyrkan

Köp småskaligt påskpynt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen