Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 26 september 2017

Pyssla om kökets bästa vän: Så sköter du gjutjärnspannan steg för steg

Den räcker år efter år och kan gå i arv i ett par generationer. Varje hushåll bör ha en riktigt gedigen gjutjärnspanna. Inget ger så härlig stekyta och den går att använda till både matlagning och bak. Så här sköter du den.

FOTO: Shaiith

Den måste skötas, den skänker hemtrevnad och den är ofta hemmakockens bästa vän. Det finns inget så härligt som att servera en mustig höstgryta ur en rymlig gjutgärnsgryta eller att steka pannkakor till barnen i samma panna som mormor en gång gjorde till sina barn. Men för att en stekpanna i gjutjärn ska hålla över generationer behöver den vård. Så här kan du göra när din panna eller gryta börjar se trist ut och om maten fastnar när du steker:

Så blir gjutjärnspannan som ny

1. Diska noga med varmt vatten (inget diskmedel!).

2. Låt torka på svag värme på platta.

3. Smörj in med matolja eller fett. Välj en neutral olja och torka av noga.

4. Sätt pannan på en platta med hög värme.

5. När pannan sugit åt sig fettet smörjer du på nytt.

6. Upprepa detta tills pannan inte längre suger åt sig fettet. Då är den mättad och du kan låta pannan svalna och sedan torka bort det fett som inte sögs upp.

Rostig och inbränd mat? Så här gör du vid katastrofläge

Har du en stekpanna som är helt i gjutjärn, även handtaget, kan du ställa in den i ugnen på 250 grader i ett par timmar för att bränna bort ingrodda matrester.

Stäng av ungen, låt pannan svalna och borsta sedan bort alla rester med en hård bortse. Det sista gnossar du bort med en bit stålull. Både invändigt och utvändigt.

Sedan är det dags att fetta in pannan igen: Gnid noga in pannan med rapsolja. Torka av och sätt in i ugnen på 175 grader i femton minuter.

Hitta fler bra saker till ditt kök i Land shopping.

Läs även: Så ren blir plastbåten med vatten och såpa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen