Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 5 december 2018

Ryska rossjalen innehåller både rysk och svensk kulturhistoria

I Sverige rådde det ”rosfeber” under 1800-talets senare del. Sedan dess har de ryska rossjalarna trendat i flera omgångar. Den fantastiska historiken bakom de blommiga sjalarna gör dem till en unik tidlös klenod.

 Rosor – Den mest romantiska blomman vill vi bära. Även om tillverkningen av sjalarna har moderniserats så utförs fortfarande de viktigaste delarna av produktionen för hand.
Rosor – Den mest romantiska blomman vill vi bära. Även om tillverkningen av sjalarna har moderniserats så utförs fortfarande de viktigaste delarna av produktionen för hand.

Lätt som en fjäder och bländande vacker. De ryska sjalarna från EmyLittle är karameller, fint inslagna och packade i omsorgsfullt utvalda presentaskar.

Färgerna sprakar under det tunna silkespappret, den höga kvalitén går inte att ta miste på.

Att plagget är tillverkat av 100 procent ull och har fransar av finaste silke fascinerar.

Vilket rosmönster faller du för? Köp din rossjal här

– Jag har valt ut mina sjalar från en av Rysslands mest prisade tillverkare – Pavlovo Posad Shawl Manufactory. Den höga kvalitéten och det fantastiska hantverket tillsammans med en miljövänlig produktion gör sjalen till en hållbar produkt som med rätt behandling kommer att användas i generationer, säger Karin Lindqvist Kax, föremålsantikvaire och entreprenör, som ligger bakom varumärket EmyLittle.

Hon brinner för historiken bakom produkterna hon säljer och har riktat in sig på att ta fram moderna produkter av gamla dalatextiler.

Omåttligt populära i Sverige

 Fabriken Pavlovo Posad Shawl Manufactory startades 1795 av en bonde som tillverkade sjalar på sin vind.
Fabriken Pavlovo Posad Shawl Manufactory startades 1795 av en bonde som tillverkade sjalar på sin vind.

Ryska rosmönster ligger inte så långt från svensk kulturhistoria som man kan tro.

– I Sverige rådde det ”rosfeber” under 1800-talets senare del. Särskilt populärt var att brodera rosor i korsstygn. Denna hobby utövades flitigt av både kvinnor och män. De romantiskt blommiga, ryska sjalarna med sin höga kvalitet och relativt låga priser blev omåttligt populära i Sverige under denna tid. Än i dag ser vi influenserna från dem i flera folkdräkters sjalar, berättar Karin.

Tidlös hyllning till gammal tradition

Den ryska rossjalen syns på catwalken och inom modeindustrin med jämna mellanrum. Men egentligen är de legendariska mönstren, som skapas av hantverkarna med inspiration av historisk design i kombination med modern produktionsteknik, tidlösa och en hyllning till gamla traditioner. Det underbara och färgrika mönstret gör den till en perfekt accessoar som kan användas både till vardag och fest.

Upptäck alla vackra sjalar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen