Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 5 september 2019

Så funkar den! Vädergubben visar vädret

Den kan inte förutsäga hur vädret kommer att bli, den kan bara konstatera hur vädret är. Pinne som pekar upp, betyder fint och soligt väder, pinne som pekar ned säger ”regn och rusk”. Så funkar den.

Väderpinne eller även kallad fäbodsbarometer är ett gammalt roligt väderintsrument som visar vilket väder som råder just nu. Den kan alltså inte förutspå vad det ska bli för väder.

Håkans handgjorda trähantverk – köp vädergubben Kronblom

Håkan Johansson i Varberg tillverkar en vädergubbe i form av den gamla seriefiguren Kronblom som han säljer på torg och marknader under sommarhalvåret. Pinnen som sitter monterad på figuren är en avbarkad väderpinne med precis rätt egenskaper.

– Väderpinnen känner av luftfuktighet, hög och lågtryck kan man säga. Torrare och varmare väder gör att pinnen krymper och vrider sig uppåt, är det blött och regnigt väder på ingång så sväller den och böjer den sig nedåt. Det finns många som tvivlar på detta fenomen men det funkar faktiskt, säger han.

En konst att hitta rätt pinne

Vad det är för typ av pinne han använder vill Håkan inte avslöja.

– Det finns ju en viss mystik kring väderpinnen och det är ju en del av grejen och jag har haft många roliga samtal kring detta på Varbergs torg i sommar, en del tror sig veta men jag säger aldrig sanningen om det, säger han och skrattar.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Fem goda anledningar att välja träskor

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen