Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 juni 2020

Så gör du! Såpskura dina trasmattor på gammalt vis

En trasmatta är ett hantverk tar många timmar att tillverka och är ett fantastiskt återbruk man ska vara rädd om. Det bästa du kan göra för din matta om du vill tvätta den är att såpskura på gammalt vis. Så här gör du.

Innan du börjar: Välj en fast såpa som du kan ta direkt på borsten. Skura längs med trasmattan ränder – färg för färg. Det ska löddra, så använd mycket vatten. Västebotenssåpa fast är en rejäl, gammaldags överfettad såpa på burk. Produkten är framtagen enligt gamla recept och gamla traditioner men med ett modernt återbrukstänkande för ett mer hållbart samhälle. I och med att produkten är så koncentrerad sparar man både på vikt, plats och transporter.

Såpskura dina mattor så här:

1. Blöt mattorna med trädgårdsslangen tills de sugit åt sig ordentligt med vatten. Håll till på din trall om du har en sådan.

2. Börja bearbeta ena kortsidanoch skura en del i taget. Tillsätt lite såpa och börja skura tills det löddrar. Skura från mitten och ut. Spola på med vatten vid behov.

3. Vik den färdigskurade delen och låt mattan vila med såpa och allt. Spola vatten på en ny bit matta och skura sedan hela matten bit för bit. Lägg kraft bakom tagen och hela din kroppstyngd. Svetten lär garanterat lacka och händerna ömma precis som på mormors tid.

4. Skölj mattan genom att spola med slangen och skura bort såpa och smuts från mitten och ut. Glöm inte att bearbeta båda sidorna av mattan.

5. Ha du en stor balja, skölj mattan i den. Dra den fram och tillbaka så att de sista såpresterna försvinner. Annars spola med trädgårdsslangen noga.

6. Krama ur vattnet ur mattan genom att rulla den och trampa ur vattnet efter hand. Försök även att vrida ur mattrullen.

7. Torka mattan i solen. Häng den över ett räcke med hela sin längd för att den inte ska tappa formen.

8. Njut av doften av såpa.

Köp allt från Västerbottensåpa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen