Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 27 juni 2017

Så ska du tvätta linne – och få det att hålla i generationer

Lin är en naturlig, slitstark och hållbar textilfiber – ett bra miljöval helt enkelt. Linne är också vackert och behagligt. Så här ska du ta hand om och tvätta ditt linne för att undvika veck och få det att hålla länge.

 Linne blir vackrare och mjukare ju mer det används. Köp sängkläder i linne hos Land Shopping.
Linne blir vackrare och mjukare ju mer det används. Köp sängkläder i linne hos Land Shopping. FOTO: Istockphoto

Vanliga linneprodukter är dukar, sängkläder, handdukar och trasor, men linne är också ett omtyckt material i kläder. Linne är lättskött och åldras långsammare än andra material. Om du vårdar ditt linne på rätt sätt kan det hålla i generationer. Linne blir bara vackrare och mjukare ju mer det används.

6 råd för hur du ska ta hand om ditt linne:

1. Blötlägg linnet

Nytt linne bör blötläggas i cirka 20–30 minuter innan det tvättas. Blir linnet väl genomfuktat minskas risken för brytveck.

2. Ta bort fläckar

Fläckar bör tas bort före tvätt. Galltvål och linoljesåpa fungerar på det mesta, men blekmedel ska aldrig användas till linne. Rödvinsfläckar tas bort direkt med varmt vatten och lite skonsamt tvättmedel. Svårare fläckar kan behandlas med kokande vatten. Håll genom fläcken med en skål under. Var extra uppmärksam på mögel om du blötlägger linne under en längre tid, mögelfläckar går nämligen inte att ta bort.

3. Tvätta rätt

Allt nytt linne släpper överskottsfibrer i början som behöver sköljas ur i tvätten. Ställ in maskinen på det program med den mest generösa vattenmängden. Lägg till extra sköljning om möjligt men undvik centrifugering om är känslig mot skrynklor. Efter tvätt går det bra att centrifugera linnet en kort stund för att avvattna.

 Carina Björcks vackra linne finns hos Land Shopping. Klicka på ikonen så kan du handla det direkt.
Carina Björcks vackra linne finns hos Land Shopping. Klicka på ikonen så kan du handla det direkt.

Förr i tiden kokade man linne så materialet tål höga temperaturer men för miljöns skull är det bra att tvätta i max 60 grader. Färgat linne är det bättre att tvätta i 40 grader så att färgerna behålls. Ju skonsammare du tvättar ditt linne desto längre håller det. Tvätta färgat och ofärgat linne var för sig, vitt tvättas alltid separat. Undvik sköljmedel och ta sparsamt med tvättmedel. Var noga med att lösa upp tvättmedlet – om kornen fastnar kan de åstadkomma blekningsfläckar på kulörta textilier.

Gammalt ömtåligt linne tvättas helst för hand i badkar eller balja.

Linne bör inte tvättas för ofta. Den glatta ytan avvisar smuts och håller sig rent längre. Linne torkar dessutom snabbt vilket minskar risken för bakterietillväxt.

4. Torka skonsamt

Ställ ned eller ta bort centrifugeringen helt om möjligt. Torktumling tenderar att förkorta livslängden på linnet och göra det mer skrynkligt. Vill du göra linnet mjukare kan du låta det gå några få varv i torktumlaren och sedan låta det häng- eller plantorka. Sträck ut tyget i kanterna innan du hänger upp det för torkning.

5. Stryk och mangla

Kallmangling brukar rekommenderas för linne och har du tillgång till en stenmangel är det bara att gratulera. Varmmangling kan göra linnet glanslöst. Om du låter linnet vila minst ett dygn mellan tvätt och mangling får fibrerna tid att återhämta sig. När du manglar dina linneprodukter sätter du ett hårt tryck på linnet som i sin tur framträder lystern på ett vackert sätt. Fukta och sträck ut linnet innan du börjar mangla. Vik linnet i tre eller fyra delar växelvis för att undvika brytveck. Om du manglar en gång till efter att linnet har torkat blir det ännu mer glansigt. Andra gången rullas linnet i motsatt riktning som första gången.

 Lin är en naturlig, slitstark och hållbar textilfiber – ett bra miljöval helt enkelt.
Lin är en naturlig, slitstark och hållbar textilfiber – ett bra miljöval helt enkelt. FOTO: Istockphoto

När du manglar kan oönskade veck uppstå. Dessa kan du gnida bort med en glättsten – det kan vara en slipad sten, rundad platt glassten eller en matsked.

Har du ingen mangel går det att stryka linnet. Fukta tyget och låt det dras in en aning i tyget. Stryk sedan på linnevärme, det brukar vara tre punkter på strykjärnet eller den högsta temperaturen.

6. Förvara torrt

Varierad dina vikningar så ofta som möjligt för att undvika brytskador. Linne ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Efter mangling – när linnet är torrt och har fått vila – kan det rullas på papprullar. Papprullarna kan kläs i gammal lakansväv först. Rulla med rätsidan utåt och fäst linnet med bomullsband. Använd inte nålar – de kan ge rostfläckar som inte går att få bort. Ömståligt linne kan skyddas med lakansväv, använd inte plast som drar till sig damm.

Fler fina textilier finns i Land Shopping!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen