Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 28 september 2017

Så skulle en riktigt god kopp kaffe bryggas på 1960-talet

Vakuumbryggare var populära i över hundra år. De bryggde gott och sumpfritt kaffe, och designen gjorde bryggningen till en kul grej att titta på. Köp en Pebo vakumbryggare i Land Shopping och ta en sipp på 1960-talet.

FOTO: Kladyk

Kaffe ska smaka gott. Men smakupplevelsen är idag inte begränsad till smaklökarna på tungan eller dofterna vi känner. Mer än någonsin äter och dricker vi med vårt samvete, vilket gör att ett omsorgsfullt producerat kaffe helt enkelt smakar bättre.

På 1960-talet skulle en riktigt bra kopp kaffe bryggas i en vakumbryggare som också hette Don Pedro (Pebo hos Bodum). Vakuumbryggningen uppfanns på 1840-talet och anses allmänt som den bästa metoden att brygga kaffe. Man får ett aromatiskt kaffe som inte har behövt passera ett filter och jämfört med pressobryggning får man ett renare och klarare kaffe.

Gör så här

1. Mät upp 6 matskedar för en kanna på 6 dl. Kaffet ska vara lika finmalt som kaffet till en elbryggare.

2. Fyll kaffekannan med 6 dl vatten och värm den till ungefär 93 grader. Lägg i röret med filtret. Vänta tills vattnet har stigit till den övre behållaren och rör om.

3. Sätt en timer på 3,5 minuter och häll det malda kaffet i den övre behållaren. Rör om i så att vattnet och kaffet blandas.

4. Ta bort från värmekällan och vänta tills kaffet börjar rinna tillbaka till den nedre behållaren. Rör om igen.

5. När allt kaffe har runnit till ned tar du bort den övre behållaren och serverar.

Så fungerar vakumbryggning

Vakuumbryggaren består av två kammare. När man värmer kannan tvingar ångan upp vattnet i den övre kammaren, där det blandas med de malda kaffebönorna. När värmen stängs av faller det färdiga kaffet tillbaka i den nedre behållaren, och sumpen blir kvar i den övre behållaren. Kaffet serveras sedan från den nedre behållaren.

Läs även: Starka smaker och små nyanser – lär dig allt om öl

Hitta fler produkter och lokalt hantverk i Land Shopping

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen