Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 8 februari 2019

Strandfynd! Smycken formade av vågor, sand och tid

En del kallar havsglaset för sjöjungfrutårar – tomglas som sorgligt nog har dumpats i havet, och sedan förädlats av vågorna och förvandlats till något unikt. Det tycker Maria Meissner Berg som i sina konstnärliga händer förvandlar glaset till vackra smycken.

Frostade med mjuka former glittrar till på stranden, ofta bland lena stenar som spolats upp ur havet efter vinterstormar. Vackra, slipade av årtionden i vattnet. Säkerligen 30-40 år, minst, tippar Maria Meissner Berg som älskar havet och som ständigt går med ögonen ner i backen när hon promenerar längs stränderna vid Skånes sydligaste kust.

Havsglaset är skräp

– De finns inte överallt, jag har mina skattgömmor som också tråkigt nog har varit gamla dumpningsplatser för sopor. Smyckena av havsglas är mitt sätt att uppmärksamma nedskräpningen av haven. I dag är det plast, då på 1800-talet och början av 1900-talet handlade det om glas.

Som tillexempel de turkosa sodaflaskorna som kan vara så gamla som 100 år och nu förvandlats till åtråvärda bitar och som blir till bästsäljande smycken.

Köp smycken från havet här! Marias vackra strandfynd

– Det turkosa glaset är svårast att hitta och blir de populäraste smyckena. Konstig nog råder det ingen direkt konkurrens om dem på stränderna, säger Maria och berättar att intresset för havsglas är enormt bland annat i England och i USA.

– Där finns mängder av samlare och vissa stränder som är helt täckta av havsglas. Att det egentligen är skräp är en hemsk tanke.

Stort sug efter havsglas

Maria är näst intill ensam i Sverige om sitt hantverk. Hon har återförsäljare i flera länder i Europa och har slutat arbeta som lärare. Hon kan ägna sig på heltid åt att promenera på Skånes stränder och sitta i ateljén och skapa smycken.

Tio procent av produkternas pris skänks till projekt som bidrar till en bättre havsmiljö.

Land Shopping är en marknadsplats för härligt hantverk och unika produkter från hela Sverige.Läs även: Älskade böcker! Fynda dina bokfavoriter i Land Shopping

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen