Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 mars 2021

Upptäck den urgamla tekniken skarvsöm

Sticka med färgstarka garner eller brodera sött. Inget för dig? Upptäck istället urgamla tekniken skarvsöm och skapa mönster av härlig vadmal.

 Detta är en variation på lappteknik som användes till bröllopsdynor och kjolsäckar på 1770- och 1800-talet.
Detta är en variation på lappteknik som användes till bröllopsdynor och kjolsäckar på 1770- och 1800-talet.

Följ med på en liten resa genom historien.

Upptäck den urgamla tekniken skarvsöm och skapa mönster i härligt vadmal som är en variation på lappteknik som användes till bröllopsdynor och kjolsäckar på 1770- och 1800-talet. En teknik som Jeanette Rågneby i Alingsås har fascinerats av och forskat kring.

Köp materialsatser i Lands egen e-handel

– Jag designar olika moderna produkter och vill sprida tekniken genom att sälja materialsatser, hålla kurser och föredrag. I början av 2018 kom jag ut med en bok om tekniken. Det är den första som finns om skarvsöm, berättar hon.

Skarvsöm är perfekt för dig som inte gillar att brodera. Resultatet och belöningen kommer snabbt.

Geometriska former med skarvsöm

– Vadmal är ett härligt material som går att klippa i utan att det repar sig och det går att få fram mycket mönster med den här tekniken.

Skarvsömdynorna från förr är oftast uppbyggda av geometriska former och består ofta av kompassrosor, timglas och kvadrater.  En del dynor är dekorerade med årtal och med bruden och brudgummens initialer men förövrigt utan broderi.

– De här rena och enkla formerna utan något broderi talar också för att det oftast var män som sydde dynorna, berättar Jeanette.

Se alla utvalda materialsatser

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen