Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 3 oktober 2018

Mon Amie fortsätter blomma: Här växten som inspirerade till mönstret

Det sägs att Mon Amies blåvita dekor kom till en regnig midsommarafton. Men vet du egentligen vilken blomma som har inspirerat Marianne Westman när hon ritade mönstret?

Jämfört med porslinet Mon Amies storhet är blomman som inspirerade till det blåvita mönstret en ganska oansenlig växt. På 1940-talet ritade designern Marianne Westman av en liten, liten vit blomma som är en vanlig syn i stort sett hela landet.

Ljunväxt som trivs på myrar

Blomman heter skvattram och är en ljungväxt med blommor i klasar och vintergröna blad. Den har stark aromatisk doft som honungsbin älskar och förekommer främst på myrmarker men trivs även i fuktig skogsmark och på torra hedar i landets norra delar. Busken kan bli upp till en och en halv meter hög och har avlånga blad med rostbrunluden undersida.

Skvattram och blommar i juni medan vackra porslinet Mon Amie från Rörstrand blommar året om.

Ge dig själv en vackrare vardag – köp Mon Amie här

Myggmedel och ölbryggd

Förr i tiden användes skvattram som malmedel och om man gnider in sig med skvattram ska det även hålla myggen borta. Den används också en del i stället för humle vid ölbrygd.

Läs även: Älskar du Mandelmann är det hör boken för dig

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen