Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 18 juni 2017

Slipp böter och olyckor – res säkert med hund i bil!

Ut och åka bil med hunden? Då bör du ha koll på det här så du slipper böter, olyckor och värmeslag.

 Hundar får inte lida när de åker bil och de ska sitta i bur eller ha hundsäkerhetsbälte.
Hundar får inte lida när de åker bil och de ska sitta i bur eller ha hundsäkerhetsbälte. FOTO: Istockphoto

Det finns en del saker du behöver tänka på om du ska ut och åka bil med din hund. Det handlar om de regler som finns för att skydda dig och din fyrbenta älskling.

Höga böter

Det är till exempel inte tillåtet att ha hunden lös i bilen. Sker en häftig inbromsning eller en krock kan det gå riktigt illa för hunden och även för de människor som sitter i bilen och som riskerar att få hunden över sig. Blir du stoppad får du böta 1 500 kronor per hund.

Säkerheten först

I bilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte. Transporterar du hunden i kombiutrymmet på din bil ska du ha god uppsikt över hunden under hela transporten. Om du transporterar hund i bur ska den vara utformad och placerad så att hunden får skugga och god ventilation.

Rätt mått på buren

Det är också viktigt att buren är tillräckligt stor. Mät din hund från nosspetsen till sittbensknölen och ta detta mått gånger 1,10. Det är den minsta tillåtna längden på buren. Bredden ska vara hundens bröstbredd gånger 2.25. Se till att hunden kan ligga ner och vända sig obehindrat. Hunden måste också kunna stå upprätt i buren.

Den farliga värmen

Du får inte lämna hunden i bilen om temperaturen går under minus fem grader eller över 25. Tänk på att hundar inte svettas som vi människor. Även om temperaturen inte stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. Svenska Kennelklubben, SKK, har uppmätt temperaturer på över 40 grader inne i bilar trots att utomhustemperaturen varit 25 grader. Ta alltid det säkra före det osäkra så att din älskling inte får värmeslag. Hundar kan avlida av det.

Rasta ofta

Under resan bör hunden rastas och få vatten ofta. Regelverket för hundtransporter säger minst var sjätte timme – men de flesta hundägare är nog överens som att det behövs göras betydligt oftare och att kortare restider är att föredra när man är ute och åker bil med sin hund.

Fler hundprodukter finns i Land Shopping!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen