Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 25 oktober 2017

Slippers från Höga kustens stolta skofabrik – perfekt i en hållbar garderob

Slippers med bekväma sulor och läster från skofabriken Docksta vid Höga kusten, har blivit hett eftertraktade bland trendmedvetet folk. Nu kan du hitta din nästa skofavorit i Land Shopping.

Docksta Sko, en av få hantverksmässiga skofabriker som finns kvar i landet, är fylld av ny energi.

Lokalerna doftar tungt av läder.

Det går inte missta sig på att här handlar tillverkningen om den mänskliga handens känsla för materialet och den färdiga produkten – fotriktiga och bekväma skor av svenskt skinn.

Redan 1923 började tillverkningen av det som i dag kallas för slippers. Fabriken vid Höga kusten i Docksta startade 1947 och där har tillverkningen fortsatt på samma sätt ända sedan dess.

Vilken slippers från Docksta väljer du? Handla nu

Hitta fler modeller från Docksta sko i Land shopping.

– Våra skor tillverkas i fyra steg. Det handlar om stansning, nåtling, pinning och bottning, förklarar Stefan Königsson som är tredje generationen skofabrikör, uppvuxen med att det alltid fanns jobb att göra i fabriken.

Fabrik med mycket kunskap

Det var Stefans farfar Ivar Königson född i Örträsk, en liten by i Västerbotten, som i på 1920-talet började med skotillverkning i Nordingrå, Mjällom.

– Farfar kunde det mesta om bekväma skor efter att ha vandrat 100 mil norrut till Ryssland och sedan tillbaka, i jakten på äventyr.

Nu blommar Gunnilla och Patrik

Under 1950-talet ökades produktionen i rask takt. Dockstas storsäljare och klassiska slippers Gunilla och Patrik stod för den största delen men även grövre skor som Näbbstövlar tillverkades.

Gunilla och Patriks rena, enkla funktion har slitits med hälsan i 60 år och har hittat en ny publik sedan de plötsligt började synas på catwalken.

Med ny energi har Docksta slippers utvecklats och finns nu i flera material och modeller. Bland annat har ett samarbete mellan skofabriken och Jobs Handtryck i Leksand och linneväveriet Växbo Lin resulterat i flera omtyckta och textila slippers med fina mönster.

Marschpjäxor och flygskor

Docksta skor har inte bara tillverkat slippers. Före 1980 så tillverkade fabriken många olika typer av skodon till många olika förband inom den svenska Försvarsmakten.

– När vi var som flest anställda här, kunde vi tillverka ungefär 50 000 militärkängor på ett år, plus en del annat också, berättar Stefan.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Träklockor – funktionellt smycke som hyllar naturen

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen