Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 19 mars 2020

Smart tips! Gammaldags hård tvål bäst mot virus

Virus kan vara aktivt utanför kroppen i timmar och även i dagar. Alcogel och handsprit är bra men inget slår tvål och vatten. Välj en hård tvål – en sådan som mormor hade – den lurar dig att skrubba händerna riktigt ordentligt.

Mänsklig hud är mumma för ett virus. Det är organiskt och proteiner och fettsyror i de döda cellerna som finns på huden, interagerar med viruset.

Om du tar på en yta av stål med ett aktivt virus så kommer viruset vilja följa med och fastna på dina händer som erbjuder en mycket mer fördelaktig miljö. Om du sedan rör vid ansiktet, pillar i ett öga, näsan eller munnen – då kan du bli smittad.

Renare händer med fast tvål

Därför gäller det att tvätta händerna noga.

En liten tvålbit kan förstöra virus som finns på dina händer på 20 sekunder. Det skriver Svenska Yle i en artikel. Och det mest effektiva är att tvätta dem med en fast tvålbit, en sådan där som förmodligen din gamla mormor hade.

Köpvackra och handgjorda tvåler

Anledningen är enkel. Den fasta tvålbiten kräver att du arbetar upp ett löder. Du skrubbar händerna längre vid användning av en fast tvål än när du använder flytande tvål. Och för att viruset ska bli inaktivt så bör du tvåla in händerna under minst 20 sekunder och sedan skölja. 20 sekunder är ganska länge i det här sammanhanget, det är väldigt enkelt att handtvätten går alldeles för fort och inte blir effektiv.

Minst 20 sekunder

Med en hård tvål som kräver lite bearbetning, har du stor chans att bli virusfri, tipsar Yle. När du sedan sköljer händerna så spolas viruset bort, viruset vars skyddande membran nu har förstörts av tvålen.

Desinfektionsmedel, till exempel handsprit och alcogel, sköljer inte bort något från händerna. Det är ett bra komplement när inte tvål och vatten finns att tillgå.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Bättre sömn med tyngdtäcke – lika avslappnande som en kram

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen