Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 6 december 2019

Smycka dig med naturens egen skönhet! Örhängen av nedfallna kvistar

Enkelt vackra. Organiska. Kvist örhänge är handgjorda och tillverkade av nedfallna kvistar från skogen. Varje par är unika men alla bär på skogens lugnande, varma egenskaper.

 Träslagen varierar men den organiska formen med bark ytterst finns alltid där.
Träslagen varierar men den organiska formen med bark ytterst finns alltid där.

Med ett par örhängen tillverkade av nedfallna kvistar tar du med dig en bit av skogen hem och uttalar dessutom en tyst kärleksförklaring till Sveriges vackra natur.

De handgjorda organiska örhängen kommer från Just Wood i Linköping som drivs av Stina Gunnarsson, civilingenjör och adjunkt i träteknik på Linköpings Universitet och med andra ord tränörd på riktigt (enligt henne själv). Hon vill att vi i större utsträckning ska använda oss av skogsråvara.

Trä binder koldioxid

– Kom ihåg – trä binder koldioxid, säger hon med eftertryck. Ju mer skog som växer, desto mer kol lagras. Trä binder kol även efter avverkning. Kolet finns kvar i alla de produkter som vi använder trä till. Använder vi inte våra träd utan låter dem dö och förmultna frisläpps det bundna kolet till atmosfären igen i form av koldioxid, förklarar hon.

Därför är avverkning en bra sak.

Mjuka underkläder av trä

Med så stor passion för svensk skog så är det inte så underligt att just hon driver det innovativa företaget som satsar på att lyfta fram trä som material. Alla produkter hon säljer har en koppling till trä. Precis allt; de mjukaste underkläderna i tencel, hållbara och slitstarka väskor av korktextil och smycken, smådelikata örhängen av kvistar och iögonfallande laserskurana kreationer av laserskuret trä.

Varmt och skönt att leva med

 Antingen lackas kvist-delarna med färg eller så används en transparent lack så att man fortfarande kan se årsringarna, kärnan, splint och märg.
Antingen lackas kvist-delarna med färg eller så används en transparent lack så att man fortfarande kan se årsringarna, kärnan, splint och märg.

På örhängen finns såklart små detaljer i metall, den del som man sätter in i örat är inte av trä men Stina drömmer om att även de minsta detaljerna ska tillverkas av trä.

– Många har kontaktallergier och tål inte dessa metalldetaljer. Då kan trä vara lösningen, mycket hårt trä, säger hon.

Trä har så ofantligt många användningsområden menar Stina.

– Trä är vackert, lätt och starkt att göra produkter av och varmt och skönt att leva med.

De söta små kvistörhängena är snygga, fint förpackade och skall bäras med stolthet.

Köp Stinas träprodukter

Spännande fakta!

Våra skogar växer med cirka 120 miljoner m3 per år och binder därmed cirka 110 miljoner ton koldioxid. De svenska utsläppen ligger runt 55 miljoner ton. Vår skog binder dubbelt så mycket som utsläppen.

Läs även: Årets julklapp enligt Land Shopping

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen