Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 8 maj 2018

Guide! Här är de hemliga stugorna där du bor gratis

Runt om i Sverige finns hundratals öppna stugor där vem som helst får övernatta gratis. Men de är inte så lätta att hitta utan fantastiska boken Stuglandet. Köp den i Landshopping.

De ligger djupt inne i skogen, högt upp i fjällen eller längs klippiga kustband, stugorna där det bara är att stiga rakt in. Det finns omkring 200 öppna stugor och Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt samtliga och sammanställt en guide i en och samma bok. Det är bara för dig att välja ut en favorit, packa sovsäck, liggunderlag och en matlåda och ge dig av. Du kommer med största sannolikhet få uppleva ett minnesvärt äventyr och njuta av att somna till knäppandet av en värmande brasa – utan att det kostar dig en krona.

Köp sommarens smartaste guidebok i Landshopping

En chans att upptäcka Sveriges natur

FOTO: Moa Karlberg

Det är ialla fall Moa och Kjells ambition är att inspirera fler att upptäcka naturen och allt det vackra som Sverige har att erbjuda i stället för att satsa på resor som kräver flyg – bland annat för klimatets skull.

– Stugorna gör att du varken behöver tält eller funktionskläder. Många av stugorna ligger så att du inte ens behöver bil, skriver de i förordet.

Vissa stugor ligger flera timmars vandring till fots bort medan andra har en busshållplats nästan utanför dörren. Stugan i Aivak, i Västerbottens vackra fjällvärld, ligger ödsligt. Vandrar du dit kan du räkna med att inte stöta på en enda människa. På andra ställen, som i populära turistmålet Skuleskogen vid Höga kusten, trängs vandrarna i stugorna och man kan inte vara säker på om man får dela stugan med en barnfamilj, tyska turister eller ett gäng ungdomar.

Upplev hur det var förr

FOTO: Moa Karlberg

Många av stugorna i boken har tidigare varit någons hem, där människor brukat jorden och försörjt familjer under enkla förhållanden. Nu kan du uppleva hur de hade det.

FOTO: Moa Karlberg
Köp boken Stuglandet nu

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen