Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 19 juni 2019

Sommarens bästa läsning! Guiden till en naturskön semester i Sverige

Det är en praktfull coffee table-bok men författarens syfte med boken är långt ifrån att den ska ligga i vardagsrum som ett vackert stilleben. Därför finns boken Sveriges Nationalparker även i fickformat – allt för att fler ska uppleva Sveriges vackra natur.

 Det berömda deltat, där Ráphaädno mynnar ut i sjön Laitaure, tillhör inte Sareks nationalpark, men kommer att inlemmas inom en snar framtid.
Det berömda deltat, där Ráphaädno mynnar ut i sjön Laitaure, tillhör inte Sareks nationalpark, men kommer att inlemmas inom en snar framtid. FOTO: Claes Grundsten

Fjällfantasten Claes Grundsten, Sveriges kanske mest kända naturfotograf, vill inspirera – han vill att folk får upp ögonen för Sveriges nationalparker. Med enastående bilder och personligt skrivna texter skildrar Claes det levande landskapet med ett lika levande språk. Med fylliga ord och detaljrika betraktelser hjälper han oss att få upp ögonen för det magnifika.

Köp den praktfulla boken här

Tillhör du dem som börjat fundera på om vandring är något för dig? Känner du en dragning till naturen? Med den här boken i ditt knä kommer suget att bli definitivt. Det är lätt att avskräckas av en coffee table-boks maffighet men den som har börjat läsa Claes texter har svårt att sluta.

Fjällfantast med stor kunskap

Med 15 år som anställd på Naturvårdsverket och 50 år som naturfotograf så undrar man om den här mannen har varit överallt. Han tycks ha sett varje skog och fjälltopp och havsstrand och han kan mycket om örter och människor, natur och kultur. Kärleken han hyser till allt från smått till stort går inte att ta miste på.

Köp boken Sveriges nationalparker
 I Tyresta byggde Claes som barn kojor under 1960-talet. Långt efter bidrog han själv med sitt arbete inom Naturskyddsverket att just den skogen avsattes som nationalpark.
I Tyresta byggde Claes som barn kojor under 1960-talet. Långt efter bidrog han själv med sitt arbete inom Naturskyddsverket att just den skogen avsattes som nationalpark.

Vilken av Sveriges nationalparker tycker du bäst om?

– Det är en omöjlig fråga att svara på. Det är som att fråga en förälder: ”vilket barn älskar du mest”. Men ställer du mig mot väggen så svarar jag Sarek. Sarek är så enastående, så orörd och så vild. Tillsammans med Padjelanta som ligger på större avstånd från vägnätet än någon annan av våra nationalparker, så får du pärlan i Sverige.

Skånes skatter

Claes nämner också Söderåsens nationalpark, strax öster om Helsingborg, som bjuder på djupa dalar, rasbranter och lummiga lövskogar och tipsar om den djupa sprickdalen Skäralid som något alldeles unikt. Och storheten med Tyresta och det fantastiska att södra Sveriges äldsta och mest orörda skog ligger bara två mil från Stockholms city.

– Det är en diskret skog som ser ut som de flesta skogar i Sverige förutom att den före den stora branden 1999 har brunnit ovanligt sällan. Växttäcket i de gamla bestånden är mycket gamla och de äldsta träden är uppemot 350 år gamla. Det är något väldigt märkvärdigt, säger Claes Grundsten.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Vandring för nybörjare – tänk på det här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen