Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 17 maj 2021

Sparris – två lättodlade sorter som ger stor skörd

De är lättodlade och växer så det knakar. Sorterna Ginjlim och Xenolim är lättodlade och ger stor skörd så att du kan njuta av sparris från eget land på precis det sätt du tycker smakar bäst.

Få saker smakar fest lika mycket som nyskördad sparris. Och då sparrissen är en av vårens första primörer är få grönsaker är lika förknippade med just ljumma kvällar med tillhörande gott i glaset som just sparris. Kokt vit sparris med hollandaisesås är en klassiker på tallriken. Och de gröna varianterna är sagolikt goda både i stekpannan och på grillen. Kanske med lite hyvlad parmesanost och några droppar citron ovanpå. Sparris är både en sann delikatess – och dessutom en riktig hälsoväxt! Sparrisen är fullproppad med antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Odla egen sparris – njut av lyxen

Och vad kunde vara bättre än att ha sin egen sparris inpå knuten? Maxa trädgården med din egen sparris – och njut lite extra då den välsmakande lyxen kommer från den egna jorden.

Landshopping har två härliga sorter från leverantören Wrams skafferi.

Sparrissorten Ginjlim är en högavkastande variant som är lite mörkare grön till färgen. Ginjlim är den mest odlade sparrissorten i Europa och planteras med fördel på en solig och vindskyddad plats. Ginjlim är en tidig sparris kräver lite mera vattning än andra sorter – men den ger desto mer tillbaka som tack.

Köp våra utvalda sparrissorter här – högavkastande

>

Xenolim är tidig sparrissort som är lite ljusare grön till färgen. Inte bara smakar lagad sparris ljuvligt – rätt skötta växer de så det knakar och är dessutom lätta att odla.

Att tänka på när du odlar sparris

Välj en öppen, varm och solig plats för planteringen. Här trivs dina sparrisplantor bäst. Sandrik jord är toppen för sparris, men helt vanlig köksjord funkar fint. Vill du sätta sparris i pallkrage går det hur bra som helst då sparris gärna vill ha lite uppvärmd jord. Plantera mellan april och juni och skörda när de blivit runt 22 centimeter långa.

Odla vit eller grön sparris – en fråga om smak och plats

I Sverige har vi länge föredragit att odla mer grön sparris, medan i Tyskland och Holland är de vita mer vanligt förekommande. Vit sparris är lite mildare i smaken, medan de gröna är mjällare och har lite kraftigare smak. De kommer förresten från samma växt – det är odlingsmetoden som avgör färgen.

Vilken som är godast? Det är helt upp till dina smaklökar att avgöra!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen