Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 23 maj 2022

Stenmalet mjöl från Warbro Kvarn

Det har högre innehåll av både mineraler och protein och innehåller dessutom mycket antioxidanter. Och smaken?

– Den är både större och fylligare, säger Thomas Björklund, VD.

Upptäck Warbro Kvarn som både odlar och förädlar ekologiskt kulturspannmål.

 Warbro Kvarn startade för över 20 år sedan som ett familjeföretag och ägs idag av grundarfamiljen, Sörmlandsfonden och ett antal sörmländska företagare.
Warbro Kvarn startade för över 20 år sedan som ett familjeföretag och ägs idag av grundarfamiljen, Sörmlandsfonden och ett antal sörmländska företagare.

Att baka med mjöl från kulturspannmål är inte svårt. Använd dit vanliga favoritrecept och börja med att byta ut en del av mjölet. Arbeta degen gärna förhand och inte med bakmaskin, degen ska helst behandlas varsamt.

Klart.

– Svårare än så behöver det inte vara att börja dra nytta av de äldre spannmålens fördelar. Är mjölet dessutom stenmalet så får du alltid med en god dos av kärnornas skal och kli, säger Ida Lindberg Klausen, från Warbro Kvarn i Sörmland.

Sörmländskt familjeföretag

Warbro Kvarn är det sörmländska familjeföretaget som odlar och förädlar ekologisk kulturspannmål, det vill säga äldre spannmålssorter. Det har man gjort ända sedan 2002, i precis 20 år och bearbetar i dag cirka 1000 ton spannmål per år, från ett 30-tal mindre lokala producenter. Spannmålet blir sedan till cirka 90 olika produkter, samtliga rika på nyttigheter.

Köp Warbro Kvarns fantastiska mjöl

Se allt från Warbro Kvarn

Kulturspannmål kallas de sorter som odlades före jordbruksrevolutionen på 1950-1960-talet.

Dinkel är det kanske mest kända men fler exempel är nakenhavre, emmer, enkorn, dinkel. Enligt forskarna på SLU är det gamla spannmålet nyttigare och det tros klara klimatomställningar och torka bättre och bidrar till fler humlor på åkrarna.

Warbro kvarn startades av fem grundare som alla bar på en vurm för nyttigheterna i spannmål, en levande landsbygd och en stark drivkraft att bidra till större biologisk mångfald, förklarar Ida.

– En var agronom, en brann för det ekologiska och den biologiska mångfalden och en av dem var diabetessjuksköterska och såg hälsovinsterna med det stenmalda, äldre spannmålssorterna som är rika på näringsämnen.

Kulturspannmål bra källa till näringsämnen

 I kvarnen mals allt mjöl på riktiga stenkvarnar med väl beprövad teknik.
I kvarnen mals allt mjöl på riktiga stenkvarnar med väl beprövad teknik. FOTO: JAN LINDBLAD JR

Kulturspannmål är en bra källa till olika näringsämnen och är rika på livsnödvändiga vitaminer och mineraler, speciellt järn och zink. Fiber har stor betydelse för vår tarmhälsa och kan förebygga vanliga kostrelaterade sjukdomar.

Under Warbro Kvarns första år i början av 1990-talet bestod kunderna mestadels av professionella bagerier. Men under senaste åren har företaget hittat ett nytt segment; de vanliga konsumenterna, det vill säga du och jag.

Inga tillsatser i Warbo Kvarns produkter

 Alla mjöler är stenmalda och levereras nymalda.
Alla mjöler är stenmalda och levereras nymalda.

– Vanliga konsumenter efterfrågar hälsosam och helst hållbart producerad mat i dag. Warbro Kvarns produkter är ur det perspektivet ett mycket bra val, säger Ida.

Mycket av det bröd vi är vana att äta idag är berikat med extra gluten för att bli så fluffigt som många önskar och har blivit vana vid. Detta reagerar många magar negativt på.

Bra att veta för den som är nyfiken på att testa Warbro Kvarns produkter är att det inte är tillsatt några som helst tillsatser och att stenmalet mjöl bidrar till att även det ljusaste mjölet innehåller mer nyttigheter än vita mjöl från industriell produktion.

– Kvalitén på mjölet blir sådan att det innehåller mer av skalet och kliet, och det är här alla nyttigheter. Det bidrar till att resultatet blir något annat, lite grövre bröd, säger Ida.

Se allt från Warbro Kvarn

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen