Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 27 november 2019

Svenskt, återvunnet & hållbart! Black Friday blir Green i Land Shopping

Svenskt, hållbart och fantastiskt hantverk – det är vad du hittar i Land Shopping. Vi vill vända köpfesten till en hyllning till landsbygdens modiga entreprenörer och skapa inspiration till hållbara val.

Den 29 november 2019 är det dags för Sveriges största shoppingdag, Black Friday – det amerikanska konceptet som har fått fäste i svenska butiker. Istället för att bidra till ökad konsumtion vill Land Shopping för tredje året i rad lyfta fram hantverk producerade med själ och hjärta och cirkulära alternativ, det vill säga produkter tillverkade av återbrukat material.

Vi tror på att lyfta fram människorna och berätta historierna som ligger bakom produkterna för att påminna oss om sakers värde och lär oss att uppskatta hållbarhet och att ta hand om och vårda våra ägodelar – precis som mormor och morfar gjorde förr.

Se allt hantverk i Land Shopping

Återvunnet silver blir skulpterade succésmycken

Tove Larsson i Segersta i Hälsingland skapar sina smycken med olika metoder, från klassiskt silversmide till gjutning. Ibland i återvunnet silver och alltid i helt rent silver, 999.

Här görs inget massproducerat i någon maskin, nej, Tove Larsson själv har händerna på varje smycke och polerar eller skulpterar för att allt ska bli perfekt. Dessutom tillverkar Tove ett urval av sina smycken i återvunnet silver.

Restprodukt från teknikproduktion

Tove är nämligen även komponentingenjör och har arbetat med applikationsutveckling på ett stort IT-bolag. Där fick hon den lysande idén att göra smycken av silverdamm, som är en restprodukt vid tillverkning av komponenter till elektronikindustrin. Det var silverdammet som inspirerade henne att utbilda sig till smyckeskonstnär och till och med säga upp sig och flytta från storstaden för att satsa på hantverket

Se alla Toves smycken

Fiffigt återbruk skapar nya jobb

Kan ett vackert halssmycke i glas både skapa samhällsnytta och vara skonsamt mot jordens resurser? Absolut, i alla fall om man som Liselotte Norén har vågat bygga in hållbarhet i sin affärsidé i alla led.

Det var cancern som satte i gång ett stort förändringsprojekt. Lise­lotte Norén var framgångsrik affärsutvecklare vid Stureplan i Stockholm fram till för några år sedan. Då hände allt på en gång. Hon blev vansinnigt sjuk och vansinnigt rädd, samtidigt som hon blev farmor och slogs av insikten att vi måste hushålla med jordens resurser.

Längre livscykel för textil

I den här vevan hörde hon någon önska sig en pantomat för alla oanvända kläder som hängde i garderoben – vips var affärsidén född: hon skulle samla designer och hantverkare som är duktiga på att göra något nytt och användbart av gammalt kasserat material och på så sätt förlänga livs­cykeln för till exempel textilier.

På köpet skapar hon hållbara arbetstillfällen för de allra mest utsatta i vårt samhälle.

– Det är mycket enklare att bygga in hållbarhet i alla led om man gör det från början i ett företag. Det är ­mycket mer smärtsamt att ­starta en förändringsprocess, säger Liselotte.

Socialt ansvar

Produkterna från Refo som du hittar i Land Shopping är alla gjorda för hand med återbrukade delar, testade av Liselotte själv. Köper du till exempel smycket Ekollon av glas så får du så mycket mer – hälften av intäkterna går till Refos arbete med jobb, utbildning, integration och miljö.

Se allt från Refo

Städa giftfritt tack vare såperiet i Vilhelmina

Det Sara Idenfors gör i dag är detsamma som hennes gammelfarmor Fredrika gjorde på gården i Hornsjö för 90 år sedan. Hon tar det som blir över och kokar himmelskt doftande och helt giftfri såpa – perfekt för rengöring av hemmets alla ytor.

I den lilla byn Siksjönäs utanför Vilhelmina tillverkas en fantastisk såpa med namnet Västerbottenssåpa. Receptet är gammalt och kan spåras till 1926 men är förmodligen ännu äldre än så. Det är Sara och Magnus Idenfors som i fabriken hemma på sin gård ser till att såpan blir kokt enligt konstens alla regler.

Såpa på farmors recept

Det var Saras gammelfarmor Fredrika Helmersson som kokade såpa av det fett som blev över när djuren slaktades på gården. Fredrika använde öppen eld och en gjutjärns­kittel. I dag används en avancerad reningsanläggning som första steg, men i övrigt är principen densamma.

Köp Västerbottenssåpa

Inspireras av produkterna i artikeln – gör hållbara val här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen