Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 18 februari

Svensktillverkat bokashiströ till din kökskompost

Du behöver 1-2 matskedar bokashiströ i din hink när du komposterar matavfall enligt den effektiva bokashimetoden. Satsa på Bokashiworld in Swedens strö, det enda svensktillverkade ströet med de viktiga mikroorganismerna på marknaden.

FOTO: TT/Istock

I Säffle finns Malin Sairio och Jenny Harlen.

Två brinnande själar för jorden och jordklotet.

Matjorden är de särskilt intresserade av och de båda menar att det är viktigt att vi lämnar över en levande jord till kommande generationer.

Därför har Malin och Jenny tagit fram produkter som stöttar kompostering av matavfall och bidrar till att skapa levande jord.

Numera är bokashimetoden på var och varannans trädgårdsintresserads läppar och kanske har du redan en eller fler bokashi-hinkar i gång hemma hos dig.

Bokashikomposteringen blir lätt blir ett måste för att få till en bra rytm och lyckad odling utan att behöva köpa ny jord varje säsong.

 Bokashiströ fungerar som starterkultur för fermenteringsprocessen.
Bokashiströ fungerar som starterkultur för fermenteringsprocessen. FOTO: Claudio Bresciani/TT

För att kompostera köksavfall med bokashimetoden behöver du tillsätta mikroorganismer som ser till att fermentera kompostmaterialet. Det allra vanligaste sättet är att tillsätta bokashiströ till matavfallet.

Köp svensktillverkat bokashiströ här

Köper du Jenny och Malins bokashiströ så får du ett vetekli som ympats med något som kallas EM mikrober. Eller enkelt uttryckt; naturliga mikroorganismer som bidrar att sätta igång mängder av nyttiga processer i din jord så att plantorna får allt de behöver för att växa sig starka.

För Jenny och Malin som brinner för miljön så är det självklart att de också säljer bokashihinkar som är tillverkade i återvunnen plast. De jobbar med hållbarhet på flera sätt och är extra stolta över att erbjuda marknadens enda svensktillverkade strö.

Svenskodlat vete, malt i Sverige

– Svenska bönder odlar mycket vete och det känns helt logiskt att slippa importera råvaran från andra länder i Europa när det finns nära oss! Två mjölnare från Västra Götaland, Tommy och Christoffer mal vårt vetekli, skriver de på sin egen blogg.

Så ska du starta upp din egen bokashi för att stötta säsongens odlingar och kanske rent av slippa att köpa hem jord så har du chansen att undvika importerat strö.

Tips för årets sådd

Dessutom tipsar bokashi-duon om att använda en liten gnutta strö i såjorden:

– Småplantor vill ju inte ha näring men däremot mår de väldigt bra av mikrober. Jorden blir lite mer levande, och det gör växterna starkare och tåligare.

Brukar du odla chili? Då har du stor nytta av bokashikompost. Chilin är en näringskrävande växt som fullkomligt älskar bokashi. Skörden blir också därefter.

På Landshopping.se hittar du alltid svensktillverkat bokashiströ så du kan fylla på förrådet.

Köp alla produkter för bokashi

Så här gör du för att bokashikompostera

1. Lägg ett lager kökskompost i din bokashihink.

2. Strö ett glest lager strö över avfallet.

3. Sätt på locket och se till att det sluter tätt.

4. Fyll på med ny kompost tills hinken är full.

5. Ställ komposten stå inomhus i 14 dagar. Behåll locket på.

6. Gräv ner kompostmaterialet i din köksträdgård, eller töm i en kompost eller kruka med jord från förra sommaren.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen