Ta bort stubbar – 5 olika metoder
Att ta bort en stubbe kan innefatta allt från spett, såg och yxa till stubbfräs eller en fiffig stubbskorsten. Land listar några metoder för att bli av med oönskade stubbar.
Att ta ned träd som du av olika skäl inte vill ha i din trädgård är en sak. Efterarbetet en annan. Kvar blir nämligen stubbarna, som kan vara både missprydande och opraktiska.
Men hur gör du då om du har en eller flera stubbar som du vill ta bort?
Hitta en teknik som passar dig.
Ta bort stubbar – så gör du
1. Gräv upp och kapa rötterna
Att få bort stubbar kan vara både opraktiskt och slitigt. Arbetet kan ta lång tid och bli kostsamt om du behöver köpa ny utrustning enbart för att ta bort en stubbe. Men om du redan har utrustningen som behövs och inte har något emot att hugga i lite extra kan det vara en väg att välja. Du kan komma att behöva bland annat yxa, spett och såg.
Se till att frilägga stubbens rötter med spaden och kapa dem sedan. Tänk på att de allra understa rötterna kan vara svåra att komma åt ordentligt testa med en mindre sticksåg eller fogsvans. Efter att du kapat de grövre rötterna testar du att med hjälp av spettet vända upp stubben. Sitter den riktigt fast kan du fästa en kätting vid dragkroken på din bil och försöka dra bort stubben. Om det inte funkar återstår att hyra en lyftkran.
2. Hammare och mejsel
Är det en liten stubbe du vill ta bort kan du överväga att hugga sönder den till flis med en hammare och en mejsel. Tidskrävande och inte att rekommendera till större stubbar.
3. Stubbfräs
Här tar du helt enkelt bort stubben med en maskin. Vill du inte hyra en stubbfräs och ta bort stubben själv kan du anlita någon som gör jobbet åt dig. Att ta bort en stubbe med hjälp av en maskinell stubbfräs går snabbt, men kostnaden kan dra iväg även om det bara rör sig om en enstaka stubbe. Ring runt, hör dig för och ta in flera offerter om du väljer den här metoden för att bli av med din stubbe.
En fördel med att använda stubbfräs är att den ger träflis som restprodukt. Den kan du efter att ha blivit av med stubben återanvända både som marktäckare eller näringsrikt material till din kompost.
4. Ruttna stubben
Den kanske minst arbetsamma metoden att ta bort stubbar. Du borrar helt enkelt hål i stubben och häller kaliumnitrat i varje hål. Därefter häller du varmt vatten i hålen så att det blandas med kaliumnitratet. Sedan väntar du i upp till 6 veckor medan stubben absorberar kaliumnitratet och blir mjuk. Därefter hugger du den i mindre bitar.
5. Stubbskorsten
Med stubbskorstenen tar du enkelt bort oönskade stubbar. Stubbskorstenen är en svensk uppfinning som låter dig ta bort stubbar på bara några dygn. Stubbskorstenen är skapad av Jörgen Plymoth, och den fungerar precis som namnet antyder.
– Att elda en stubbe rakt upp och ned är inte att rekommendera. Men med stubbskorstenen blir det som att elda i en kamin. Förbränningen är väldigt säker och värmen stiger rakt upp som i en skorsten, har Jörgen Plymoth tidigare berättat för Land.
Du förbereder genom att gräva ett dike runt stubben, drygt 10 cetimeter djupt. Sedan placerar du skorstenen runt stubben och fyller på med briketter i utrymmet mellan stubben och skorstenen. När briketterna brinner alstras så mycket värme att stubben börjar brinna. Fyll på med mer briketter efter cirka 1,5-2 timmar.
Efter något dygn har stubben brunnit ned. Eftersläck ordentligt och strö på jord samt gräsfrön.
Köp stubbskorstenen härEfter att stubben är borta
När du lyckats ta bort stubben så fyller du bara hålet med jord och sår nya gräsfrön. För visst kan stubbar vara irriterande och missklädsamma –men det är också stora gropar i trädgården!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.