Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 9 april 2021

Odla trädgårdens superbär – bjärnbär och blåbär

Blåbär och björnbär! Två bärsorter som är lätta att odla och som stärker ditt immunförsvar. Här är två lättodlade sorter som passar för bekymmerslös trädgårdsodling. En tagglös björnbärsbuske och en blåbärsbuske som ger stor skörd. Hur bra låter inte det?

 Blåbärsbusken blommar med ljusrosa klockor, får en friskt grön sommargrönska, vackra bär och sprakar i eldrött hela hösten.
Blåbärsbusken blommar med ljusrosa klockor, får en friskt grön sommargrönska, vackra bär och sprakar i eldrött hela hösten.

Man får stå ut med en och annan rispa när man ska plocka björnbär och man måste vänta hela långa sommaren innan de är mogna. Men med en tagglös sort så slipper du klä dig i regnjacka och stövlar när det är dags att plocka. Och du vågar satsa på drömmen om egna björnbär i din trädgård.

Köp utvalda bärsorter – taggfria björnbär och blåbär som ger stor skörd

Köp våra utvalda björnbär

Tålamod måste du dock ha. Med eller utan taggiga buskar. Det dröjer nämligen ända till sommarens slut innan björnbär mognar. Någon gång efter hösthallonen är det dags. Björnbär ska plockas väl mogna och ätas färska för bästa upplevelse. Håll utkik efter de allra mörkaste bären.

Björnbär mognar långsamt och smakar himmelskt

Det är först under mognadsfasens sista vecka som de sväller upp och sötman kommer och det är väl värt att vänta på. Ska de konserveras är det inte lika noga. Då är det rent av bättre att plocka dem något omogna så att de klarar att hanteras utan att falla sönder.

Det är roligt och lätt att odla både björnbär och blåbär. Trädgårdens två blå superbär som ger ett välbehövligt tillskott under vintern.

Växtkraften från ett björnbärssnår är enorm. Det skjuter ett otal skott varje år som måste beskäras.

Roligt att odla stora amerikanska trädgårdsblåbär

 Våra utvalda blåbärsbuskar är självfertila men ger större skörd om flera sorter planteras tillsammans.
Våra utvalda blåbärsbuskar är självfertila men ger större skörd om flera sorter planteras tillsammans. FOTO: Wojciech Kozielczyk

Amerikanska trädgårdsblåbär finns i en mängd olika sorter som skiljer sig i höjd på busken och smak på bären. Buskarna är självfertila och är nästan helt omöjliga att misslyckas med. Men vill du ha större skörd ska du satsa på fler än en planta.

Och nej, det är inte onödigt att odla blåbär i trädgården. Det går inte att jämföra de bären med de blåbär som växer i våra svenska skogar. Skogsblåbär och trädgårdsblåbär – det är lätt att älska båda.

Köp våra utvalda växter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen