Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 27 februari 2018

Strumpor, täcken, husgeråd: Därför väljer allt fler bambu

Bambu är ett naturmaterial som du som konsument har att ta ställning till och blir allt vanligare på marknaden – här får du veta varför.

Visste du att bambun är en gröda som den kan växa mellan svindlande tre till fem centimeter – i timmen! Ja, du läste faktiskt rätt. Det går nästan att se hur den asiatiska jättegräsorten växer med blotta ögat. Och den växer så det knakar helt utan konstbevattning och utan gödsling. Det är de främsta orsakerna till att naturmaterialet bambu är ur ett klimatperspektiv ett mycket bättre alternativ än bomull, plast och andra mindre miljövänliga material, även för oss som bor långt från det främsta odlingslandet Kina.

Förbättrar jordmånen

När plantan sågas ner bildas nya skott, så återplanteringen sköter sig själv och växtens egenskaper bidrar även till att förbättra istället för att utarma jordmånen.

Jämfört med bomull kräver bambu både mindre vatten och ger mer fiber per odlad areal och har blivit trendig bland annat inom inredning de senaste åren – det finns numera både golv, mattor, möbler, köksinredning och mjuka kläder i bambu.

Bambu som processas till viskos i slutna system med kemikalieåtervinning är trots sin tillverkningsmetod ett mer miljövänligt alternativ än de flesta produkter som finns på marknaden idag. Dessutom har bambutyg har en naturlig glans och mjukhet som känns som silke men är billigare att framställa och mer slitstarkt och lätt att tvätta i en tvättmaskin och kan även torktumlas.

Textil med bra egenskaper

Bambutextil är mjukt och fungerar ofta även för dem med känslig hud. Dessutom har materialet en hög absorberingsförmåga, andas och släpper igenom fukt vilket gör att kroppen håller sig torr även när man svettas vilket också är ett skäl till att materialet blir allt mer populärt.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Lugnare mage med Ayurveda – upptäck tusenårig indisk livsfilosofi

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen