Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 5 maj 2021

Tändstål och kniv en oslagbar kombo – få fyr på brasan oavsett väder

Glöm sura tändstickor som går av och slocknar av minsta vindpust. På utflykten, vandringen eller när strömmen går – med ett miljövänligt tändstål i fickan får du fyr på brasan när blodsockret sjunker och du behöver den som mest.

 Fingrarna är iskalla och händerna darrar. Hungrig är du också. Känner du igen det där? Med ett tändstål i packningen får du fyr på brasan, oavsett när och var du behöver den.
Fingrarna är iskalla och händerna darrar. Hungrig är du också. Känner du igen det där? Med ett tändstål i packningen får du fyr på brasan, oavsett när och var du behöver den.

De ser såklart inte riktigt likadana ut som de gjorde förr. Men tändstålet är ett fiffigt redskap med en lång historia. Redan på den yngre stenåldern började människan göra upp eld med hjälp av eldstål. På den tiden var materialet inte stål, men principen att få fyr på exempelvis fnöske med hjälp av gnistor är i princip densamma.

Dagens moderna tändstål är ett smart redskap att ha med på utflykten, vandringen eller jakten. Och för all del – om strömmen skulle gå hemma eller i stugan.

Tändstål – så funkar det

Att göra upp eld med tändstål är enkelt. Med tändstålets ferrocerium-stav skapar du gnistor när du skrapar den med en vass kant. En vanlig kniv funkar utmärkt att skrapa fram gnistor med. Se bara till att hålla eldstålet nära det du vill ha fyr på, då gnistor är flyktiga av sin natur. Testa dig fram för att hitta en teknik och ett avstånd som passar dig.

Med hjälp av gnistorna får du fyr på något torrt, exempelvis fnöske eller skägglav. Har du lite bomull med dig i packningen? Det funkar också bra. En annan variant är att fluffa upp en tampong och rikta gnistorna mot den.

Köp utvalda tändstål här

Eldstålet påverkas inte av varken kyla eller väta och funkar perfekt att tända såväl bra som gasolkök med. Eldstålet är även lätt att packa med på utfärden och tar liten plats i packningen. Du kan naturligtvis ha med dig både tändstickor och tändare, men det finns många fördelar med att använda tändstål.

Den främsta?

Tändstålet tar inte slut eller går sönder.

 Glöm sura tändstickor som går av och slocknar av minsta vindpust. Med tändstålet är en eld aldrig långt borta.
Glöm sura tändstickor som går av och slocknar av minsta vindpust. Med tändstålet är en eld aldrig långt borta.

Eldstålets stav är enormt hållbart och är gjort för att klara upp till 12 000 drag. Det betyder flera års användning. Det gör eldstålet inte bara enkelt och roligt att använda – och dessutom miljövänligt. Dessutom behöver du inte stå där med frostnupna händer och fumla tändstickor som släcks av regn eller en tändare vars låga blåser ut av minsta vindpust.

Se allt för friluftsliv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen