Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 5 juni 2019

Tennarmband – en vacker tradition från Lappland

Hantverket som blomstrade bland samerna under 1600-talet har fått en renässans. Suget efter hantverkstraditioner, det unika och äkta har fått familjeföretaget Julevu i Luleå att blomstra. Deras armband pryder handleder över hela världen.

Det är smått fantastiskt att metall kan bli en tunn formbar tråd. Faktum är att tenntråd traditionellt spans kring en rensena som sedan kunde sys i vackra mönster och pryda de färgstarka samiska dräkterna.

Efterfrågan på hantverk

Nu har hantverket som blomstrade bland samerna under 1600-talet har fått en renässans. När suget efter hantverkstraditioner, det unika och äkta tillverkat av hållbara naturprodukter sprids tennarmband från familjeföretaget Julevu i Luleå ut i Europa och över världshaven till bland annat Australien och USA.

Mode, hantverk och traditioner – hitta ditt favoritarmband här

– Det växande intresset för våra smycken har gått hand i hand med den hållbara trenden och efterfrågan på hantverksmässigt tillverkade produkter, säger Jiri Jonsson och berättar att hela familjen bidrar till tillverkningen av armbanden. Själv lärde han sig att sy tennarmband i mjukt och följsamt renskinn för 12 år sedan av svärmor som själv lärde sig för 4o år sedan. Birgitta Lidberg är den i familjen som behärskar konsten allra bäst.

Hela familjen syr armband

– En svärmor hinner tillverka förvånansvärt många armband utan att tumma på kvalitén, skrattar Jiri utan att avslöja den exakta siffran.

Armbanden lockar både män och kvinnor. De är en uppskattad gåva till jaktintresserade och syns på handleden bland människor som uppskattar friluftsliv.

Bärs av både män och kvinnor

– De är också snygga till kostym och bryter av på ett spännande sätt. Armbanden är omtyckta för att de är tåliga, bekväma att ha på sig.

Skinnet åldras och får snygg patina efter en tid, säger Jiri.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: 4 saker du minst ska packa i din krislåda

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen