Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 5 februari

Testa kaffefilter i tyg och undvik bly – lika gott kaffe!

Det finns många vinster med att gå över till återbrukbart kaffefilter av tyg. Förutom de uppenbara miljövinsterna så undviker du bly och andra gifter, som upptäckts i tester av våra vanligaste kaffefilter.

 Dessa härliga kaffefilter tillverkas av återvunna bomullstyger.
Dessa härliga kaffefilter tillverkas av återvunna bomullstyger.

Råd & Röns granskning i november 2020 visar att 9 av 15 kaffefilter innehåller höga halter av bly. Bly som hamnar i vårt älskade morgonkaffe.

”Ju mer vi har lärt oss om de effekter bly har på vår hälsa, desto mer restriktiva med hur mycket vi kan få i oss har vi blivit” förklarar Salomon Sand, riskvärderare på Livsmedelverket i en artikel på Råd och Röns hemsida.

Köp kaffefilter av återvunnet tyg här

Försäljningen av tygfilter ökar

Sedan Råd & Röns avslöjande blev offentligt har intresset för kaffefilter av tyg skjutit i höjden. Det märker Liselotte Norén från Refo, Landshopping.se:s leverantör av filter av återbrukat tyg.

– Att det är bättre att brygga kaffe av återanvändningsbara filter blev ännu tydligare när vi fick kunskap om att pappersfilter ofta innehåller bly, kadmium och formaldehyd som sedan hamnar i vår kaffekopp. Råd & Röns undersökning blev en riktig snackis innan jul och våra kaffefilter blev superpoppis, säger hon.

Färgglada kaffefilter av återvunnet tyg

Refo tillverkar kaffefiltren av restmaterial, tyger med vackra mönster som är tänkta att bli en färgklick i vardagen.

– Det är ju återvunna tyger och tvättade många gånger och då har eventuella konstiga ämnen försvunnit, förklarar hon.

Men hur smakar kaffet som är bryggt med tygfilter?

– Flera kunder vi har haft tycker att kaffet blir godare med tygfilter än med pappersfilter. Vi tänker att det också är en slags bärare av tanken om ett mer hållbart samhälle och en klimatsmart vardag. Lite bättre shopping!

Lätt att sköta kaffefilter av tyg

 Våra kaffefilter är sydda i mönstrade tyger i fina färger som piggar upp lite extra vid varje bryggning
Våra kaffefilter är sydda i mönstrade tyger i fina färger som piggar upp lite extra vid varje bryggning

Tygfiltret är också lätt att sköta. Efter bryggning är det enkelt att tömma kaffesumpen i komposten eller rakt i rabatten, skölj sedan ur filtret och häng det på tork i den lilla öglan.

Mer ordentlig tvätt av filtret behövs endast någon gång ibland, till exempel genom att koka det i en kastrull med lite ättika i vattnet.

– Jag brukar själv tömma sumpen i en samlingsburk. Sedan kan jag tillverka egen dusch-skrubb, göda blommorna, eller använda till fläckborttagning. Sump är också bra om du vill få bort lukten från skuren lök, tipsar Liselotte.

Se allt från Refo

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen