Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 november 2021

Slutsåld: Strålande orange adventsstjärna från 1941

Den är kanske inte så glamorös och pampig och den orangea färgen ligger inte i topp på trendlistan – men den är perfekt val för dig som älskar nostalgi. Den enkla orangea pappersstjärnan lyser med ett varmt vackert sken från förr och bär på en spännande historia kopplad till H&M.

FOTO: OLA TORKELSSON / TT, Alf Linderheim/N/TT

Det brukar vara det första vi sätter upp och de sista vi tar ner – julstjärnorna och julstakarna i fönstret. Och de lyser upp vår mörka årstid lika vackert år efter år.

Det finns mängder av julbelysning att välja mellan och vilket val vi gör kanske avslöjar en smula om vilka vi är eller vill vara.

Väljer du hantverksstjärnan i halm eller trä, den trendiga vita stjärnan formad som en blomma eller färgglada stjärnor med mönster inspirerade från Marocko?

Köp pappersstjärnan från förr här

Förr lyste en mycket enkel och masstillverkad orange stjärna i var och vart annat fönster i Sverige. Och den var mycket populär. Det var också syftet med den sjuuddiga fina pappersstjärnan. Den skulle vara billig och tillverkas i stor upplaga för att så många som möjligt skulle ha råd att köpa den.

Idén fick Björn Wennberg och Erling Persson, kända som grundare av klädföretaget H&M. De startade produktionen av stjärnan som senare fick namnet Tindra Kristall, redan 1941.

Fick smeknamnet proletärstjärna

 Tindra Kristall lyser tryggt i fönstret hela december.
Tindra Kristall lyser tryggt i fönstret hela december. FOTO: Thomas Wester / Bildhuset / TT

Tanken var att designa en stjärna, med inspiration från Tyskland, som var hopfällbar så den blev billig att transportera och lätt att förvara efter julen.

Under lanseringsåret 1941, mitt under andra världskriget, såldes hela 200 000 stjärnor och de kostade 2,50 kr styck.

Stjärnan som heter Tindra Kristall fick sedan lite retsamt smeknamnet Proletärstjärna av de som föredrog hantverksmässigt tillverkat julpynt och ansåg att en pappstjärna inte var något för finrummen.

Källa: Nordiska Museet

Köp Tindra Kristall här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen