Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 2 oktober 2018

Trendigt med dalamönster! 5 roliga fakta om kurbits

På 1970-talet var det inne med kurbitsmålade träskor, på 1990-talet hade intresset svalnat för att återuppstå nu! 2018 är dalamönstren heta igen – gärna i användbara, moderniserade former som på den populära shoppingbagen med ljuvliga rosmönstret.

1. Kurbits är ett dekorativt sätt att måla väggar och möbler på och stilen kommer från Dalarna.

2. Kurbits betyder pumpa och ordet har en stark koppling till Bibeln.

3. Förr tillverkades penslarna av målaren själv. De allra bästa penslarna var gjorda av ekorrsvansens hår. I dag är det syntetpenslar som gäller.

4. Kurbitsen har funnits på många håll i världen sedan urminnes tider. Dalamåleriet tros ha inspirerats från Holländska kakelplattor som var dekorerade med rikligt utsmyckade blomsterbuketter i vas.

4. Kurbitsmåleriet uppstod i Leksand och Rättvik cirka 1780 och under 1800-talet fick även Mora utövare. Till yrket var de ofta kyrkmålare, skollärare och soldater men ibland kunde även olika former av handikapp leda till att måleriet valdes som inkomstkälla.

5. Dalahästens traditionella krusmönster är en förenklad form av dalamåleriet. Det togs fram av skickliga händer och förmodligen är hästens mönster också det mest kända.

6. ”Teardrops” kallas den del i mönstret som är grunden i kurbits. För att skapa teardrops trycker konstnären ned borsten, drar sakta framåt och lyfter försiktigt.

Källa: Grannas hemslöjd i Nusnäs

Köp härliga dalafavoriter från Land Shopping

Upptäck mer lokalt hantverk iLand Shopping

Läs även: Småskaligt och handsytt till de minsta

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen