Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 13 oktober 2017

Urgammalt hantverk blir vinterns varmaste skor

Lätt att röra sig i om man är liten, varm och go även under en riktig vargavinter. Ullfiltskon Luddan tillverkas på ett hantverksmässigt sätt i lilla byn Kallsta i Jämtland. Nu finns de att köpa i Land shopping.

Är man riktigt liten är det svårt att berätta om fötterna är kalla. Men klädd i skon Luddan är det inget bekymmer. Det finns inget varmare är ull. Är det kallt lägger sig snön utanpå skon är det blött håller sig foten varm så länge den är kvar i skon, det intygar Agneta Rådman, skomakare och ägare av företaget Winter Life, som tillverkar den populära skon och även andra skinnprodukter.

Ullfilt från Halmstad

Ullen som skorna är tillverkade av nålad ullfilt tillverkad i Halmstad.

Agneta är född in i skomakartraditionen. Det var hennes far Jonas Lundhag som grundade välkända Lundhags Skomakarna Järpen, som lärde henne göra Luddor 1994. 2013 tog hon och hennes man Bengt över tillverkningen.

– Jag saknade skapandet med händerna. När lyckan att få driva skofabriken öppnade sig, ville jag ta chansen, berättar hon.

Agneta gör dina skor

Skapar med händerna det är just vad Agneta gör. Under vinterhalvåret tar hon ledigt från sitt ordinarie sjuksköterskejobb och tar sig an tillverkningen av skor tillsammans med maken Bengt och två säsongsanställda skomakare. Tillsammans är planen att de ska hinna tillverka 1000 par Luddor den här vintern. Och de kan tillverka skor efter alla önskemål och specialanpassar dem efter till exempel ortopedbeställningar, det är bara för kunden att lyfta luren och ringa in sina önskemål.

Varm tradition

I bondesamhället behövde en familj fyra får för att klä sig. Ull spanns och vävdes, filtades till sockor, skor och hattar. I Norden var kunskaperna om ullens egenskaper nära att dö ut i och med industrialiseringen.

Läs även: Klippan yllepläd – en älskad filt för livet

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen