Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 10 juni 2021

Utvalda insektsmedel: Skydda dig mot mygg & fästingar – guide

Det finns nästan 50 kända arter av stickmyggor i Sverige och den vanligaste är de så kallade skogsmyggorna som finns i hela landet. Myggen kläcks på våren och är som mest aktiva runt midsommar i gryning och skymning. Här är två bra val av myggmedel som också ger skydd mot fästingar.

 Care Plus har utvecklat Anti-Insect Natural för människor som söker en naturlig variant.
Care Plus har utvecklat Anti-Insect Natural för människor som söker en naturlig variant.

I Sverige finns även 9 arter av så kallade översvämningsmyggor. Dessa myggor är mer aggressiva och angriper även på dagen, i fullt solsken. Det är endast mygghonorna som sticker och suger blod. Honan behöver blodmålet för få näring till att utveckla äggen. Ett ämnen i myggans saliv orsakar en allergisk reaktion som ger upphov till kliande, rodnande och svullna myggbettet.

Störst behov av skydd i början av sommaren

Myggbetten upplevs ofta som större i början av en säsong. Sedan vänjer sig immunförsvaret till viss del och reaktionen blir mindre.

I Sverige är fästingar ett betydligt större problem vad gäller spridning av sjukdomar än mygg. TBE och Borrelia är de vanligaste fästingöverförda sjukdomarna. Störst risk för att bitas av en fästing är när du befinner du dig på skuggiga och fuktiga platser.

Undvik TBE och borrelia

Det går att vaccinera sig mot TBE men inte borrelia. Däremot går det att behandla borrelia. Ju tidigare du upptäcker och tar bort fästingen desto mindre är risken att du smittas av borrelia.

Köp utvalda myggmedel

Guide: Två insektsmedel som ger bra skydd

Effektiv mot mygg och fästingar – Care Plus DEET 40%

Care Plus DEET 40% är ett av de starkaste godkända insektsmedlen som finns på den svenska marknaden just nu. Den aktiva substansen DEET är effektiv mot myggor och fästingar. DEET 40% ger upp till 8 timmars skydd mot stick och bett och skyddar mot både inhemska och tropiska myggor samt fästingar. DEET är alltså lämpat för alla destinationer, både långt borta och nära hemmet.

DEET är förkortningen för Dietyltoluamid och är ett organiskt avskräckande medel mot insekter. Det är utformat för att appliceras på huden eller på kläder och används huvudsakligen för skydd mot insektsbett. DEET ger i synnerhet skydd mot fästingbett som kan orsaka borreliainfektion och myggbett som kan orsaka dengue-, zika-, West Nile-virus och malaria. Sårbara grupper såsom gravida och ammande kvinnor och barn under 13 år ska inte använda DEET. Välj istället Care Plus Anti-Insect Natural, baserad på citroneukalyptusextrakt.

Anti-Insect naturlig citroneukalyptus utan parfym

Care Plus har utvecklat Anti-Insect Natural för människor som söker en naturlig variant. Care Plus Anti-Insect Natural är baserat på naturliga citroneukalyptusextrakt som utvinns ur bladen till en art av trädet eucalyptus. Citriodiol hämtas från eukalytusolja genom hållbara och ekologiska metoder. Den aktiva ingrediensen Citriodiol är effektiv mot myggor, knott och fästingar och ger upp till 6 timmars skydd mot stick och bett. Anti-Insect Natural kan användas av personer med känslig hud och av barn från 3 års ålder. Om du vill använda ett insektsmedel när du är gravid eller ammar är Natural ett logiskt val eftersom produkten knappt absorberas av huden.

Köp utvalda myggmedel

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen