Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 9 december 2020

Carinas handflätade korgar – älskad trädgårdsfavorit

Det är ett hårt arbete. Det är ett av världens äldsta hantverk och det är ännu bara människohänder som kan fläta korgar. Så mycket mer äkta och hållbart än Carina Hedins korgar kan ett föremål inte bli.

 För drygt 20 år sedan bestämde sig Carina Hedin för att bli korgmakare. Hon utbildade sig i Gränna och flätar nu korgar i en egen verkstad.
För drygt 20 år sedan bestämde sig Carina Hedin för att bli korgmakare. Hon utbildade sig i Gränna och flätar nu korgar i en egen verkstad.

– Det finns fortfarande inte finns några maskiner som kan producera korgar. Det krävs hantverkare till jobbet, säger Carina Hedin i Boxholm, en av landets få korgmakare som flätar in sin passion får hantverket i varje enskild korg som växer fram i hennes starka händer.

Stor efterfrågan på handflätade korgar

Hon flätar slitstarka och funktionella korgar i rotting, ene och pil. Omtyckta av bland annat Ernst Kirchsteiger som har haft med Carinas korgar i sina program som rekvisita.

– Jag vet att Ernst är kinkig med kvalitet, därför känns det extra kul han vill ha mina korgar, säger Carina.

I Landshopping kan du köpa Carinas trådkorgar och vedhämtare i olika storlekar. Trådkorgarna är förstärkta med ståltråd för att bli extra lämpliga att bära och förvara potatis i, men de kan naturligtvis användas till vad ägaren själv vill.

 Potatiskorgarna finn i olika storlekar och är lika vackra ute i trädgården som inne. De förstärks med ståltråd.
Potatiskorgarna finn i olika storlekar och är lika vackra ute i trädgården som inne. De förstärks med ståltråd.

Telefontråd gör korgarna starka

– Det var skånska korgmakare på 1800-talet som tyckte att telefontråden gjorde större nytta i inflätade i deras korgar och klippte ned ledningarna, det är en rolig anekdot som håller på att glömmas bort, berättar Carin.

Carina älskar det hon gör och det har hon gjort ända sedan den dagen hon fick chansen att producera sin första korg.

– När man har flätat 100 korgar då kan man hantverket, konstaterar hon.

 Carina flätar av traditionella korgar såsom potatiskorgen och vedhämtaren.
Carina flätar av traditionella korgar såsom potatiskorgen och vedhämtaren.

Korgmakare ett utdöende yrke

Yrket, som alltid betraktats som ett mansyrke, är tungt och inget ”fruntimmersgöra”, fick hon höra när hon tog kontakt med en korgmakare i Gränna och bad om att få bli lärling. Men med mycket vilja och finurlighet lyckades hon utföra handgreppen trots att muskelkraften i händer och fingrar inte alla gånger räckte till. I dag flätar hon en korg som tidigare tog en dag att producera, på tre timmar. Det är ett meditativt arbete, menar hon och en livsstil som hon inte kan vara utan.

– I dagens slit och släng-samhälle är det ovanligt att man lägger ner så mycket tid och själ i en sak. Jag tycker hantverk är ett bra sätt att påminna sig om sakers värde och lära sig att uppskatta hållbarhet.

Se alla Carinas korgar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen