Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 17 juni 2017

Visste du det här om älskade Mon Amie?

Serien Mon Amie är lika populär i dag som då porslinet lanserades 1952. Känner du till historien bakom skapandet – och vilken blomma som är avbildad på det älskade porslinet?

 Marianne Westman skapade den populära serien Mon Amie.
Marianne Westman skapade den populära serien Mon Amie.

En regnig midsommarafton i slutet av 1940-talet satt formgivaren Marianne Westman och ritade av en vit liten blomma – en skvattram. En skvattram är en liten buske, en rhododendron, med vita blommor som växer i klasar. Förr i tiden användes skvattram som malmedel och om man gnider in sig med skvattram ska det även hålla myggen borta. Det var denna vita blomma som Marianne Westman tecknade av och som några år senare skulle komma att pryda fältspatporslinet Mon Amie.

När Marianne Westman slutade på konstfack presenterade hon blomidén för Rörstrand – ett vitt porslin med stiliserade blommor i koboltblått. Hon var då 22 år gammal och hade egentligen en dröm om en egen keramikverkstad i Hosjö utanför sin hemstad Falun. Nu blev hon, något motvilligt, i stället formgivare på Rörstrand och fick en rivstart med Mon Amie-porslinet som genast blev en succé.

 Klicka på ikonen och du kan köpa servisen direkt i Lands webbshop.
Klicka på ikonen och du kan köpa servisen direkt i Lands webbshop.

Skapade svensk designhistoria

Marianne Westman var ofta före sin tid och uppfann nya tillverkningsmetoder. Under 1950- och 1960-talet formgav hon många hushållsprylar som togs emot med öppna armar. Kända serviser är till exempel Picknick, Falun och Kristina. Hon formgav också textila mönster och var en period knuten till Skrufs glasbruk. Marianne Westman, som kärleksfullt kallades ”Sveriges porslinsmamma”, har för alltid skrivit in sig i vår designhistoria.

P.S. Mon Amie betyder ”min vän”.

Se fler fina produkter här – Land Shopping!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen