Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 16 juni 2017

Barnfamiljen Ernstedt älskar att bo i sin backstuga

Björkeberga

Förr var den ett eländigt kyffe för de allra fattigaste, till hälften nedgrävd i en backe. I dag är den varsamt förvandlad till ett drömboende för barnfamiljen Ernstedt. Följ med hem till de moderna "backstusittarna”.

Man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig när man kliver över tröskeln till Karolina ”Lella” Ernstedts och hennes make David Ernstedts hus i Björkeberga, mellan Sösdala och Hässleholm i norra Skåne.

Det röda huset med vitmålade gavlar ser ut som hundratals andra torp och gårdar i gränslandet mellan Skåne och Småland.

 David och Lella Ernstedt och deras två barn Vendeli och Atle framför sitt ovanliga boende – i en backstuga.
David och Lella Ernstedt och deras två barn Vendeli och Atle framför sitt ovanliga boende – i en backstuga. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men tittar man lite noggrannare efter ser man att hela ena långsidan ligger under jord. Deras hus är nämligen en backstuga från 1700-talet.

– Det är praktiskt att bo i en backstuga. Under varma sommardagar är det svalt och skönt inomhus och på vintern håller den värmen bättre. Jag har aldrig upplevt att det har blivit fuktigt här, berättar David medan han visar oss in i husets vardagsrum.

Inte många backstugor kvar

Förr i tiden var en backstuga något man förknippade med nöd och elände. Här bodde de allra fattigaste, de som inte ägde någon egen jord och som gick som daglönare hos storbönderna. Ofta var backstugorna enkelt byggda med en gavel eller långsida ingrävd i en backe för att spara byggnadsmaterial. I dag finns det därför inte många kvar.

 Backstugas ena vägg är ingrävd i backen, vilket både ger huset värme respektive svalka från jorden. Och skafferiet i den tillbyggda delen mot backen får naturligt kyla.
Backstugas ena vägg är ingrävd i backen, vilket både ger huset värme respektive svalka från jorden. Och skafferiet i den tillbyggda delen mot backen får naturligt kyla. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Hemma hos David och Lella kan man fortfarande se hur backstugorna såg ut en gång i tiden. De har renoverat med varsam hand. I taket i vardagsrummet har de kvar bjälkarna från 1700-talet och väggarna som skiljer vardagsrummet från hallen och barnen Vendelis och Atles lekrum är båleväggar (timmerväggar).

– Vi har försökt bygga på ett gammalt sätt och ta vara på materialet som fanns här, säger David.

– Här har vi till och med låtit lite av originalisoleringen vara kvar, säger Lella med ett leende och tar en nypa mossa som ligger mellan de grova plankorna.

Men även om många originaldetaljer finns kvar är Lellas och Davids hem i dag ett modernt och ljust hem. De har byggt ut de ursprungliga 65 kvadratmeterna med ett kök och en inredd övervåning så att de i dag har sammanlagt 130 kvadratmeters boyta.

Byggde takfönster i barnens rum

I samband med inredningen av övervåningen, där de har sina sovrum, tog de bort innertaket ovanför barnens lekrum så att man ser upp i nock och där satte de in ett runt fönster på gaveln som släpper in mer ljus.

 Livet som barn i backstugan är betydligt skönare för Vendeli och Atle än för Kurt och Lisa som bodde här på 1920-talet. Bilderna är tagna på samma plats med nästan 100 år emellan.
Livet som barn i backstugan är betydligt skönare för Vendeli och Atle än för Kurt och Lisa som bodde här på 1920-talet. Bilderna är tagna på samma plats med nästan 100 år emellan.

Tillbyggnaden av köksdelen, som vetter ut mot fälten och åkrarna, är så skickligt gjord att den smälter naturligt in i miljön. Köksutrustningen är modern, men möblerna och inredningen är vald med omsorg för att smälta in. På väggarna hänger handtryckta tapeter och kökssoffan och en bänk för gästerna ger en gammaldags känsla.

Inför arbetet med att bygga ut huset gick David kurser i byggnadsvård. Ena långsidan ligger liksom resten av huset ingrävd i backen.

– Vi har vårt skafferi på den sidan. Det är praktiskt eftersom där alltid är svalt, säger Lella och berättar att de försöker odla så mycket som möjligt själva.

Precis utanför köksdörren har de en mindre odling av grönsaker. Till åkern där de har satt potatis och andra rotfrukter är det bara ett 50-tal meter. Det första vi såg när vi kom fram till deras gård var David som rensade ogräs på åkern med en gammal hjulhacka.

 Stolta bakstuesittare Lella och David Ernstedt framför sitt hus med de tillbyggda köksdelen närmast där skafferiet ligger mot backen och därför svalt.
Stolta bakstuesittare Lella och David Ernstedt framför sitt hus med de tillbyggda köksdelen närmast där skafferiet ligger mot backen och därför svalt. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

– Det är mitt sätt att koppla av, säger han och skrattar. En del kör motorcykel när de vill känna sig lediga. Jag går en stund med hjulhackan och rensar ogräs eller kupar potatisen.

– Både jag och David är intresserade av en omställning till ett ekologiskt hållbart samhälle. Redan nu är vi självförsörjande på lök och rotfrukter, säger Lella.

Spartanskt de första åren

Mycket har hänt på de tio år som David och Lella bott i backstugan. Han ärvde den efter sin mor och bodde där själv som liten.

– Min mor fick syn på huset när hon gick på landsvägen här utanför någon gång på 70-talet och fastnade direkt för stället. Men då såg det inte mycket ut för världen. Taket var inrasat och det var i mycket dåligt skick.

 David rensar bort ogräs i grönsakslandet med en hjulhacka, som han köpte på nätet och renoverade lite.
David rensar bort ogräs i grönsakslandet med en hjulhacka, som han köpte på nätet och renoverade lite. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men med en stor portion envishet och hjälp av snälla grannar och hantverkare lyckades hon rusta upp den gamla backstugan. Men det var spartanskt under de första åren.

– Det fanns inget rinnande vatten och det var utedass som gällde. Den första brunnen grävde mor själv, men när den sinade borrades en ny, berättar David som själv har växt upp i huset.

Han beskriver själv sin barndom i backstugan som trygg och lycklig och han har aldrig upplevt något negativt med att vara ”backstusittare” Tvärtom.

– När jag var 18 år fick jag överta huset, men jag bodde kvar i en lägenhet i Hässleholm, som jag aldrig riktigt trivdes med, till jag träffade Lella.

– Innan jag träffade David hade jag inte en tanke på att jag skulle bo i en gammal backstuga, men så blev det, säger hon och skrattar.

 Familjen har 1000 kvadratmeter extra mark där de odlar sju sorters potatis, rotfrukt och lök, med mera. 4-årige Atle älskar att åka med pappa i traktorn av märket Victor från 1958.
Familjen har 1000 kvadratmeter extra mark där de odlar sju sorters potatis, rotfrukt och lök, med mera. 4-årige Atle älskar att åka med pappa i traktorn av märket Victor från 1958. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Det första de gjorde efter att de flyttat in i backstugan var bygga ett badrum med tvättstuga. Där har de golvvärme, men det är enda stället i huset som inte värms upp av antingen kaminen i vardagsrummet eller den vedeldade spisen i köket.

– Ved är vår huvudsakliga värmekälla. Det går runt ungefär 20-25 kubik per år, säger David.

Vedspisen i köket är bara värmekälla och dekoration. Naturligtvis finns det även en modern spis. För trots att de bor i en gammal backstuga handlar det för Lellas och Davids del inte om att leva spartanskt.

– Även om man ska vårda huset får det inte bli ett museum. Det ska gå att bo här och det är viktigt att barnen och vi trivs, säger Lella Ernst

 Lella har en hel samling av pinnar med växtetiketter. Isin köksträdgård odlar hon det mesta familjen behöver. Redan nu är de självförsörjande på lök och grönsaker.
Lella har en hel samling av pinnar med växtetiketter. Isin köksträdgård odlar hon det mesta familjen behöver. Redan nu är de självförsörjande på lök och grönsaker. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
 Direkt utanför köket har Lella en mindre odling med det nödvändigaste kryddorna och grönsaker som behövs i matlagning. Tack vare att hon direkt komposterar organiskt avfall i ett avloppsrör i mitten av kompostenfår jorden mycket näring och snabbt. Kryddväxterna växer så att det knakar.
Direkt utanför köket har Lella en mindre odling med det nödvändigaste kryddorna och grönsaker som behövs i matlagning. Tack vare att hon direkt komposterar organiskt avfall i ett avloppsrör i mitten av kompostenfår jorden mycket näring och snabbt. Kryddväxterna växer så att det knakar. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Läs också: Släktgård från 1500-talet sjuder av liv: Hållbart skogsbruk lockar turistström

Backstugor

En backstuga är benämningen på en liten enkel stuga belägen på annans mark och därför inte belagd med skatt. Den beboddes av personer utan eget jordbruk, som till exempel åldringar och hantverkare.

I södra Småland, Blekinge och norra Skåne var den så kallade gaveljordsstugan vanlig. Den kunde ha båda långsidorna och ena gaveln ingrävd i jorden. I värsta fall fanns bara ett fönster och stampat jordgolv.

Men benämningen backstuga syftar faktiskt inte på att den skulle vara ingrävd i en backe utan att stugan låg på ”bar backe”, det vill säga på obrukbar mark.

Fakta: Wikipedia och Skogshistoria.se

Drömmer om ett växthus

Namn: Karolina ”Lella” och David Ernstedt

Bor: I en backstuga i Björkeberga mellan Sösdala och Brönnestad söder om Hässleholm.

Ålder: Båda är 34 år.

Familj: Barnen Vendeli, 9 år, och Atle, 4 år.

Yrken: Lärare respektive snickare.

Drömmer om: Lella drömmer om ett växthus och David vill lära sig mer om byggnadsvård.

5 fakta om backstuga som bostad

1. Jorden isolerar. Det är behagligt svalt inne i huset under heta sommardagar och varmt och skönt på vintern.

2. Historisk miljö. Huset bär handfasta spår av hur man tog tillvara på byggnadsmaterial förr och hur genomtänkt allt var.

3. Fuktvarning. Väggen mot backen blir som en källarvägg, där det kan samlas vatten. Viktig med hängrännor.

4. Rätt målarfärg. Måla väggen mot backen med färg som släpper igenom fukt. Annars börjar den att flagna.

5. Pulkabacke. Den kuperade terrängen på baksidan av huset som man får på köpet. ”En perfekt pulkabacke för barnen”, enligt Lella.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen