Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 juni 2017

Så hittar du till landets alla mathantverkare

Nu blir det lättare än någonsin att hitta till landets 1 600 mathantverkare. Du hittar dem alla samlade i en ny bok och smart app. Kolla här!

 Johanna och Pär Hellström som driver Svedjan ost är mathantverkare som finns med i boken Din vägvisare till Sveriges mathantverk.
Johanna och Pär Hellström som driver Svedjan ost är mathantverkare som finns med i boken Din vägvisare till Sveriges mathantverk.

Äntligen är den här – den totala guiden över landets alla spännande mathantverkare. Guiden finns både som bok och som app. Boken heter Din vägvisare till Sveriges mathantverk och beskrivs som en upplevelsebaserad matkartbok. Här hittar du 1 600 lokala matföretag, från Kirunasvampen i norr till Smyge Fiskrökeri i söder. Företagen är tydligt markerade på länskartor och 150 av mathantverkarna är presenterade i längre reportage.

Dammsugit hela landet

– Vi har dammsugit hela Sverige på mathantverkare och sammanställt alla i boken. Appen kommer att utvecklas så att man lätt ska kunna hitta till lokala företag på den plats man befinner sig, säger Bodil Cornell, vd för Eldrimner som ligger bakom boken.

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk som stöttar mathantverkare i hela landet med bland annat utbildningar.

Förenkla kontakten

Det finns i dag flera tusen mathantverksföretag i Sverige där kunderna kan handla direkt av producenten. Och det startar hela tiden nya.

– Vi vill förenkla kontakten mellan kunder och mathantverkare och det hoppas vi att boken och appen ska bidra till, säger Bodil Cornell.

Anna Kälvebrand som driver Ostmakeriet på Rindö i Stockholms skärgård är en av alla företagare i boken.

– Vi finns ju på en ö och det är inte så lätt att hitta hit. Nu hoppas vi att fler ska bromsa in och upptäcka bland annat vår borglagrade cheddarost, både svenska och utländska besökare, säger Anna Kälvebrand.

Eftersom intresset för svensk mat ökar även utomlands så finns innehållet i boken på både svenska och engelska.

Tjänsten kommer att utvecklas

Din vägvisare till Sveriges mathantverk kostar 180 kronor och finns att köpa i gårdsbutiker och turistbyråer. Den kan även beställas hos eldrimner.com.

Appen, som heter Mathantverk – Eldrimner, går att ladda ner på App Store och Google Play. Tjänsten kommer att utvecklas efter hand.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen