Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 juni 2017

De vill skydda den småländska ostkakan!

Jönköping

Den småländska ostkakan ska få ett eget EU-skydd – iallafall om föreningen Ostkakans vänner får som de vill. De vill registrera namnet ”Småländsk ostkaka” som speciellt livsmedel inom EU.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2 FOTO: Istock

Föreningen Ostkakans vänner är en ideell förening som värnar om ostkakans traditioner och vill sprida maträtten utanför både de småländska och de svenska gränserna.

Nu vill de ta steget att få den småländska delikatessen EU-skyddad, precis som falukorv och Skånsk spettekaka.

Enligt Livsmedelsverket finns det möjlighet att registrera beteckningar inom EU för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna som finns heter skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.

Genom ett sådant skydd kan den småländska ostkakan som traditionell specialitet garanteras. De gör det också enklare för producenter av ostkaka att informera om ostkakans särskilda kvaliteter.

– Man skyddar ju vissa namn som Kalix löjrom till exempel. Nu är det ostkakan som står på tur, säger föreningsmedlemmen Eric Andersson till Svt Nyheter Jönköping.

Under veckan kallade ostkakans vänner till stormöte i Jönköping för att inleda arbete med att enas om vad ostkaka egentligen är. Samt vad den ska innehålla för att få kallas för en riktig småländsk ostkaka.

Hur EU ställer sig till ostkakan återstår att se.

Läs också: Recept: Baka din egen ostkaka!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen